PRVI FESTIVAL BALKANS PILOT SERIES SCREENINGS

U Atini uspješni start-up, vidimo se u Sarajevu!

Kultura24.11.16, 15:20h

U Atini uspješni start-up, vidimo se u Sarajevu!
U Atini su ovih dana, uz veliki interes javnosti, po prvi put na jednom mjestu prikazani piloti za TV i web serije. Prikazana su i dva pilota igranih serija iz BiH „Dobrodošli u Orient Express“ i „Te tamne noći“, dok je naredni pitching zakazan u Sarajevu u prvoj polovici naredne godine

 

 

Prvi festival Balkans Pilot Series Screenings, koji je pokrenula francuska orgainiazacija Conceptaminima, uspješno je završen prošle nedelje u Atini (Grčka). Domaćin prostora bio je multimedijalni centar Kassandras, koji je otvorio svoja vrata producentima, autorima, rediteljima, piscima i kustosima, kao i publici i fanovima ove vrste sadržaja koji su pratili prvi festival TV, web igranih formata u Jugoistočnoj Evropi. Posvećen promociji obećavajućoj i rastućoj sceni u ovoj oblasti, festival je predstavio širok spektar igranih pilota, dao prostor već etabliranim projektima, otkrivao nove talente i u cijelini predstavio svu raznolikost, kreativnost i visok kvalitet TV i web industrije Balkana.


Brojni specijalni gosti su prisustovali festivalu i predstavili svoje projekte na projekcijama. Sevda Shishmanova, vodeća kreativna direktorica bugarske TV stanice BNT 1, predstavila je prvu epizodu velike TV uspješnice "Undercover", koja već ide pet sezona i koja se već prodala u 182 zemlje svijeta. Reditelj i producent Shkumbin Sopjani došao je sa Kosova i predstavio projekat "Serial 192", orginalni hibrid između TV serije i reality TV-a. 


Prikazani su i predstavljeni novi i svježi prjekti iz svih zemalja Balkana poput Hrvatske (Patrola na cesti/ Kinorama i In Treatment /STUDIO DIM), Srbija (Kako smo branili Gavrila Principa /Košutnjak film/ i Životna uloga /Džuver Nina), Bosna i Hercegovina (Dobrodošli u Orient Express/DEPO/ Jasmin Duraković i Te tamne noći /Francois Lunel) i Slovenija (Nove dvadesete/ Ivana Jurković i Andrej Kregar), i svaki od tih projekata predstavio je i na neki način vlastiti kulturni identitet. 


Sa grčke line produkcije Sloboda Karadimou je  prestavila hightlighte scena iz  svoje nove online senzacije Demon Angel i uz podršku svojih brojnih fanova. Yannis Giorgos Trikeriotis za svoju kućnu produkciju "Otac kćerki" i "Duh" je dobio velike aplauze. Izvaredni mobilni pilot Ribolov Irine Karayannopoulou i Sébastiena Marteau pokazao je sjajan humor i kreativnu imaginaciju.

 

Festival je zatvoren premijerom grčke ambiciozne pilot ID produkcije režisera Antonisa Morgan Konstantoudakis, nakon čega se razvila živa rasprava među ekspertima o granicama  stvarnosti i fikcije.


Također, publika je imala priliku da učestuje na live pitching sesiji inspirisanom jednom grčkom tradicionalnom pjesmom, dok su moderatori grčke Facebook javne grupe @ ΣΙΝΕΜΑ & ΣΕΙΡΕΣ; ΕΔΩ održali vrlo produktivan razgovor o definiciji pilota, otvarajući i neke kontroverzne tema, ali i hitnu potrebu da se gradi i razvija mreža za rast TV i web serijala na Balkanu.


Misija Prvog Balkans Pilot Screeninga je da bude i dio tekućih kreativnih i edukativnih projekata u cilju uspostavljanja putujućeg workshopa koji će pružiti priliku da dvanaest studenata sa Balkana imaju tri mjeseca nastave i obuke za pisanje, showrunning, režiju, proizvodnju i marketing TV & web serijala pilota. Novi sastanci, projekcije, takmičenja i dodjela nagrada održavat će se u različitim gradovima Balkana. Naredna stanica je Sarajevo!


Festival vodi Conceptaminima i(Constantin Delyiannis) u partnerstvu sa FIPA (Festival Internationa de Programmes Audiovisuels, Biarritz , Francuska), DEPO ZONA/TV (Sarajevo, Bosna i Herzegovina) i Vice Greek (Grčka).

 

(DEPO PORTALl/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook