FOTO/ Spoj turizma, ruralnog razvoja i običnog čovjeka

Agroturistička atrakcija iznad Boračkog jezera: Zakoračite u 'Konjičku kuću' u selu Borci

Biznis Klub24.11.16, 10:54h

Agroturistička atrakcija iznad Boračkog jezera: Zakoračite u 'Konjičku kuću' u selu Borci
Svi posjetioci ovdje će moći konzumirati domaće, tradicionalne prehrambene proizvode, a to znači - niti organske niti komercijalne, već onakve kakve su ovdje odvajkada proizvodili naši preci

 

U srijedu, 23. novembra, u selu Borci iznad Boračkog jezera (općina Konjic) zvanično je otpočela sa radom „Konjička kuća“, prva agroturistička atrakcija u Bosni i Hercegovini.


Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koju su organizovali Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Općina Konjic prezentiran je program Konjičke kuće, koja će djelovati u okviru Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i predstavljati ponudu 736 poljoprivrednih gazdinstava iz konjičke općine. Konjička kuća će intenzivno raditi na uvezivanju različitih poljoprivrednih djelatnika i proizvođača u cilju postizanja što boljih tržišnih rezultata te što kvalitetnijeg zadovoljavanja potreba korisnika udruženja.

 

konjicka-kuca-6


- Općina Konjic je u ovom projektu prepoznala veliku vrijednost u smislu povezivanja poljoprivrednih, turističkih i kulturno-istorijskih kapaciteta koje nudi ovo područje te njihovog značaja za budući razvoj cijele općine i smanjenja nezaposlenosti, naglasio je ovom prilikom Vahid Alibegović, pomoćnik načelnika općine Konjic.


Savez poljoprivrednih udruženja Konjic čini pet udruženja građana koji su zajedničkim naporima i uz podršku donatora realizovali projekat Konjičke kuće sa rasadnikom na kojem se uzgaja voće i povrće na tradicionalan i "zdrav" način. Konjička kuća će stoga za sve posjetioce i prolaznike biti prava adresa za narudžbu ili direktnu kupovinu tipičnih proizvoda s područja općine Konjic.


Takođe, Konjička kuća, smještena tačno na mjestu ukrštanja magistralne ceste Konjic-Glavatičevo i antičke ceste koja je svojevremeno s juga vodila prema sjevernim krajevima BiH, sa svojim novoizgrađenim smještajnim kapacitetima i restoranom predstavljaće i mjesto za relaksaciju, odmor i otkrivanje prirodnih, istorijskih i turističkih ljepota Hercegovine.


- Još prije nekoliko godina došli smo na ideju da ono što proizvodimo na području općine pokušamo bolje plasirati i pokazati građanstvu. Ideju smo predložili općini Konjic i našim donatorima, koji su je prigrlili, pa danas svi možemo vidjeti rezultat ove zajedničke inicijative. Ideja Konjičke kuće povezuje turizam, ruralni razvoj i običnog čovjeka – seljaka. Svi naši posjetioci ovdje će moći konzumirati domaće, tradicionalne prehrambene proizvode, a to znači - niti organske niti komercijalne, već onakve kakve su ovdje odvajkada proizvodili naši preci, rekao je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Nusret Avdibegović.


Svečanosti otvarenja „Konjičke kuće“ prisustvovali su i partneri projekta, odnosno predstavnici organizacije OXFAM u BiH, Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), Općine Konjic te Nevladine organizacije „Wigwam“ koji je najboljim poljoprivrednicima dodijelila specijalna priznanja.  


- Konjička kuća dio je našeg projekta „Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini i Egiptu“, kojeg finansira IFAD, a provodi Oxfam u Bosni i Hercegovini i time doprinosi umrežavanju malih poljoprivrednih proizvođača i njihovom povezivanju s turističkim sektorom, te općenito jačanju lokalnih zajednica, istakla je Selma Laganin ispred organizacije Oxfam u BiH.


Kako izgleda ova agroturistička atrakcija iznad prelijepog Boračkog jezera, pogledajtre u našoj fotogaleriji.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook