BLITZ INTERView/ Stand up komičar pedja bajović

Šta ćemo s Arapima u BiH?! Uzmite im pare sve dok ne shvate da su previše platili!

Nedjeljni magazin19.11.16, 10:06h

Šta ćemo s Arapima u BiH?! Uzmite im pare sve dok ne shvate da su previše platili!
Uoči svog novog predstavljanja pred sarajevskom publikom, samo za DEPO Portal Pedja Bajović na svoj način secira aktuelna zbivanja oko nas i britkim odgovorima pojašnjava "apsurdistan" u kome živimo...

 

Regionalno popularni stand-up komičar Pedja Bajović uskoro stiže ponovo u Sarajevo, ovoga puta sa predstavom "S nogu"* (*Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije)" koja će biti održana 24. novembra u Amfiteatru Doma mladih. Organizator događaja je Sarajevodisk.


Predstava "S nogu* (*Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije)" prvi je cjelovečernji tematski solo show, a s kojim je Pedja Bajović na svojoj prvoj regionalnoj turneji, u proljeće 2012. godine, nasmijao ljude.


Bajovićev nastup u Sarajevu dolazi u trenutku kada je aktuelno takmičenje najboljih stand-up komičara 'The funniest person in the world', a upravo je Pedja je ušao među 20 najsmiješnijih. Predstoji mu još završni dio tog takmičenja koje će se održati u Helsinkiju 4. decembra. Pola bodova na ovom takmičenju dolazi od nastupa pred žirijem, a pola bodova od glasova putem interneta na video: http://indi.com/7t8v4,

 

Uoči svog novog predstavljanja pred sarajevskom publikom, samo za DEPO Portal Pedja Bajović na svoj način secira aktuelna zbivanja oko nas i britkim odgovorima pojašnjava "apsurdistan" u kome živimo...

 

Razgovarala: Maja RUČEVIĆ

 

Za početak, kako ste i kada shvatili da želite nasmijavati ljude?

 

Sa nekih 10 i po godina, kad sam nasmijao mamu koja je bila krenula da me tuče. Nakon toga više nije nikad!


Da li vam se ikada dogodila situacija da Vaše šale ne nasmiju publiku? Ako da, šta radite u tom slučaju? Postoji li adut u rukavu, neka 'izvlakuša'?

 

Dogodi se, ali vremenom sve manje, odnosno, te tišine traju jako kratko da se i ne primijete. Tajne zanata!


Koliko ima istine u stereotipima o dosadnim Hrvatima koji nemaju smisla za humor i Bosancima kojima je navodno stalno sve 'šega'? I, ako ćemo tom logikom, koje karakterizacije onda pripadaju Srbima ili Slovencima? Kako uopće dođe do takvih generalizacija?!

 

Neko ko baš želi da dobije odgovor na to pitanje, treba da potroši malo vremena na stand-up i pogleda komičare iz naših republika i da vidi kako Hrvat ili Slovenac razvale, a Bosanac ili Srbn umiru na sceni. Crnogorac isto, ali junački! Dakle, manje-više je sve do osobe, a manje do kulture iz koje dolazi. 

 

Da li je bolje biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat u BiH?

 

Kojoj BiH? Iako je obilazim uzduž i popreko, dosta često imam osjećaj kao da ulazim i izlazim iz različitih zemalja, a to čak i nije neophodno po etničkim linijama. Ovdje ne živi jedna realnost.

 

A sada malo o aktuelnim političkim temama... Kako vidite vladajuće snage u Federaciji BiH? Hoće li nam se raspasti i ova koalicija SBB-SDA-HDZ?

 

Može. I ne bi bilo prvi put. Na žalost - ni zadnji!

 

Peđa Bajović

 

Šta mislite o Miloradu Dodiku - patriota, manipulator, kabadahija, ili...?

 

Političar našeg kova. Ni manje ni više od toga. To što je trenutno "Dodik" nije do njega, nego zbog širih okolnosti.

 

Kakav je Vaš komentar na glasoviti referendum u RS-u? Ima pa nema praznika, i šta se sada slavi?

 

Mi i praznici, k'o žaba i voda!

 

Imate li odgovor na pitanje 'Zašto u ovoj zemlji ništa ne ide kako treba'?

 

Da ide, ne bi bila ova zemlja!

 

U zadnje vrijeme u BiH je aktuelna polemika o dolasku Arapa - za i protiv... Imate li neku poruku za nas - šta nam je činiti kada su bogati Arapi u pitanju?

 

Uzimati im pare sve dok ne shvate da su previše platili.

 

Živite u Hrvatskoj... Kako vam se čini Hrvatska nakon ulaska u EU? Kako se prosječan Hrvat snalazi u novim (europskim) uvjetima života?

 

Oni koji su se snalazili, snalaze se i sad. Oni koji to ne umiju iil ne žele, ni šest Evropskih unija im ne može pomoći. A ni Trump. Možda Putin.

 

Kako zamišljate Bosanca, a kako Hercegovca u Evropskoj uniji?

 

Kao marginalnog graničara. I švercera.

 

Da ste Amerikanac, za koga biste glasali - za Hillary ili Trumpa?

 

Ako bih baš morao da biram između njih dvoje, onda Trump. Pa, nek' ide život! Ili smrt.

 

Kuda ide ovaj svijet?!

 

Da citiram Krležu: "Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu."

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook