projekt osmislila amra zulfikarpašić

Predstavljena knjiga 'Pišem ti bosančicom' u Collegium artisticumu

Kultura15.11.16, 20:00h

Predstavljena knjiga 'Pišem ti bosančicom' u Collegium artisticumu
Projekt je osmislila profesorica Amra Zulfikarpašić koja je i priredila knjigu, a na predstavljanju je kazala da je sve urađeno s ciljem da se bosančica približi mladim ljudima

 

Knjiga ''Pišem ti bosančicom'', koja se u stručnom kontekstu bavi historijatom pisma bosančica, uz objašnjenja geografske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje BiH, predstavljena je večeras u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Sarajevu.

 

Finalni je proizvod Projekta ''Pišem ti bosančicom'' koji je realizovalo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, u sklopu ''Dijaloga za budućnost'' koji su implementirali UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

 

Projekt je osmislila profesorica Amra Zulfikarpašić koja je i priredila knjigu, a na predstavljanju je kazala da je sve urađeno s ciljem da se bosančica približi mladim ljudima.

 

Naglasila je da su zainteresirani za njeno izučavanje i da imaju želju da je sačuvaju od zaborava. Osim bh. studentima i mladim ljudima, navela je, bosančica je zanimljiva i studentima van regije, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

- To je pismo toliko lijepo da se mladi odmah zaljube i njega - istakla je Zulfikarpašić te dodala da su interesovanje za bosančicu pokazali i dizajneri koji je počinju koristiti u svojim radovima.

 

Drugi dio knjige čine dva naučna rada profesorice Lejle Nakaš pod nazivom ''Bosančica kao varijetet ćirilićne minuskule'' i ''Hrvatsko-bosanska ćirilična korespodencija 16. i 17. stoljeća''.

 

Nakaš je također naglasila značaj približavanja bosančice mladim ljudima koji je mogu sačuvati od zaborava.

 

U realizaciji projekta učestvovale su četiri akademije likovnih umjetnosti: u Sarajevu, Trebinju, Širokom Brijegu i Cetinju (Crna Gora), uz koordinaciju ULUPUBiH-a.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook