Foto / USKORO ZAVRŠETAK PRVE FAZE

Do kraja novembra novo lice Skenderije: Kako će sada izgledati kultni gradski trg?

Hronika07.11.16, 08:57h

Do kraja novembra novo lice Skenderije: Kako će sada izgledati kultni gradski trg?
Radovi čiji se završetak očekuje uskoro prva su faza uređenja ovog platoa, a direktor Kapo najavljuje da će se već u narednoj godini krenuti raditi na sadržajima koji će obogatiti plato, naime namjera je tu postaviti fontanu i klupe te urediti šetnice i trgovke

 

Obnova platoa Skenderije u Sarajevu počela je krajem jula  i realizira se planiranom dinamikom, tvrdi direktor Centra Skenderija Amer Kapo, ističući da bi sve trebalo biti gotovo do kraja novembra, ukoliko ne bude većih padavina.

 

Rekonstrukcija platoa podrazumijeva mijenjanje hidroizolacije te uklanjanje dotrajalih crvenih ploča i postavljanje sivih, zatim će uslijediti radovi na stepenicama i završno uređenje platoa.

 

Kapo je u razgovoru za Fenu pojasnio da će ploče koje će krasiti ovaj trg biti izrađene od najkvalitetnijih materijala i najotpornije su na padavine i visoke temperature.

 

Karakteristično je, kaže Kapo, da će se u slučaju oštećenja moći zamijeniti jedna ploča, što ranije nije bio slučaj, a ove koje će sada biti postavljene imaju garanciju deset godina te je Kapo izrazio nadu da neće biti prokišnjavanja za šta postoji garancija.

 

Sredstva za sanaciju ovog platoa osigurala je Vlada Kantona Sarajevo putem Razvojne banke u iznosu od 904.000 KM.

 

Radovi čiji se završetak očekuje uskoro prva su faza uređenja ovog platoa, a direktor Kapo najavljuje da će se već u narednoj godini krenuti raditi na sadržajima koji će obogatiti plato, naime namjera je tu postaviti fontanu i klupe te urediti šetnice i trgovke.

 

- Plato će omogućiti da pravimo ljetne i zimske festivale, a planiramo i organiziranje nekih sajmova na platou što je još jedan od dobrobiti - naglasio je Kapo.

 

Plato Skenderija kultni je gradski trg koji spaja sve objekte centra Skenderija među kojima su Dom mladih, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Privredni grad, Dvorana "Mirza Delibašić" te ledena dvorana, a svečano je otvoren projekcijom filma "Bitka na Neretvi" 29. novembra 1969. godine.

 

Dijelom zbog ratnih djejstava, a dijelom zbog vremena, plato Skenderija do sada je imao zapušten i  devastiran izgled. Novi sadržaji trebali bi ovaj prostor od 10.000 kvadratnih metara učiniti ponovo prepoznatljivim u cijelom gradu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook