Nakon gubitka prvog mjesta na ATP listi

Đoković više nije prvi reket svijeta: Evo kako njegov pad vide svjetski mediji

Sport06.11.16, 13:53h

Đoković više nije prvi reket svijeta: Evo kako njegov pad vide svjetski mediji
Dok Murrayev dolazak na prvo mjesto nije ni upitan niti čudan, mnogo je veća dilema kako je Đoković toliko izgubio posljednjih mjeseci

 

Nekada je bio neprikosnoveni vladar, a sada ruši sam sebe. Otprilike ovako svjetski mediji komentiraju sunovrat Novaka Đokovića, tenisera koji je prekinuo dominaciju Rogera Federera i Rafaela Nadala, a koji od jučer, prvi put od jula 2014. godine, nije više prvi reket svijeta. 

 

Srbijanski teniser, za kojeg do prije nekoliko mjeseci nijedan protivnik nije imao lijek, porazom od Marina Čilića (prvim nakon 14 pobjeda nad njim) u četvrtfinalu mastersa u Parizu od 4:6, 6:7, otvorio je put Andyu Murrayu da pobjedom nad Milošem Raonićem, koji mu je predao polufinalni okršaj zbog povrede, postane prvi Britanac na prvom mjestu svjetske ATP liste- piše Avaz


U krizi sam 

 

Dok Murrayev dolazak na prvo mjesto nije ni upitan niti čudan, mnogo je veća dilema kako je Đoković toliko izgubio posljednjih mjeseci. Dvostruke servis-greške u ključnim trenucima, loši servisi, promašaji s osnovne linije... ništa od toga do sada se nije vezivalo za jednog tenisera čeličnog morala. 

 

- Marin je zaslužio pobjedu, jer nisam bio na nivou na kojem sam morao biti. Igrao sam loše u ključnim trenucima. A kada je riječ o Murrayu, on zaslužuje biti prvi. U posljednjih 12 mjeseci nevjerovatno je podigao nivo igre - rekao je Đoković, koji je i sam konstatirao da se mjesecima nalazi u krizi. 

 

Pad nakon Pariza

 

Čini se da je Đokoviću presudio vlastiti uspjeh. Intrigantno je, naime, da je njegov pad počeo nakon što je u maju ostvario svoj posljednji cilj i osvojio jedini gren slem koji mu je nedostajao Rolan Garos, čime je kompletirao kolekciju od četiri trofeja s velikih turnira. A onda, na Wimbledonu je ispao u trećem kolu, na Olimpijskim igrama je pao na prvoj prepreci, a na US Openu, trofej mu je uzeo Švicarac Stanislas Wawrinka. 

 

- Osvajanje Rolan Garosa ispraznilo me i navelo da se zapitam kuda dalje želim ići. Na to pitanje još nemam odgovor. Treba mi vrijeme da i sam otkrijem šta hoću - tvrdi Novak. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook