MNOGI PRIŽELJKUJU DOLAZAK LIDL-A

Šta se zaista dešava sa KONZUM-om u BiH: Family Centar Sarajevo (skoro) zatvoren - renoviranje, propast ili...?!

Biznis Klub04.11.16, 19:27h

Šta se zaista dešava sa KONZUM-om u BiH: Family Centar Sarajevo (skoro) zatvoren - renoviranje, propast ili...?!
Family Centar Sarajavo, najveći Konzumov hipermarket u glavnom gradu BiH, smješten u prostoru nekada popularnog (a mnogima i neprežaljenog) Mercatora, skoro je potpuno zatvoren, odnosno trenutno radi u znatno smanjenom kapacitetu

 

Nakon informacije da se iz Konzumovih hipermarketa u BiH povlače veliki brendovi, među kojima je najglasovitije odjeknula tvrdnja da je to uradila Coca-Cola, uslijedilo je novo iznenađenje za ovdašnje potrošače.


Naime, Family Centar Sarajavo, najveći Konzumov hipermarket u glavnom gradu BiH, smješten u prostoru nekada popularnog (a mnogima i neprežaljenog) Mercatora, skoro je potpuno zatvoren, odnosno trenutno radi u znatno smanjenom kapacitetu.


I dok je informacija o povlačenju Coca-Cole sa Konzumovih polica u međuvremenu demantovana od strane obje kompanije, nova situacija u hipermarketu u Ložioničkoj ulici mnoge je zatekla. Na ulazu, doduše, stoji pojašnjenje za kupce da je u toku renoviranje objekta, no ni sami uposlenici nisu sigurni šta se zaista dešava i da li je u pitanju (iznenadno) renoviranje ili nešto posve drugo.


Tim više što je preuređen i 'skockan' Family Centar Sarajavo pompezno otvoren prije nešto više od godinu dana (u avgustu 2015.), pa se činilo da mu nije potrebno nikakvo novo uređenje.


Stoga jedna od pretpostavki ide u pravcu informacije koja je ovog ljeta ponovo postala aktuelna, a tiče se ulasnk njemačkog trgovačkog giganta u Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o kompaniji Lidl, o čijem se dolasku na bh. tržište govori godinama, a prije nekoliko mjeseci u javnosti se pojavila i informacija da Lidl kupuje jedan poslovni objekat Konzuma u Sarajevu.


Iz Lidla po ovom pitanju nije stigla zvanična potvrda niti demanti, dok su iz Konzuma tada odrješito negirali da će se bilo koja prodavnica u Sarajevu prodavati njemačkom gigantu.


Bilo kako bilo, trenutno su iz Family Centra Sarajavo, osim zatvorenog glavnog ulaza u hipermarket, uklonjeni svi bankomati, mjenjačnica, frizerski salon, zlatara, a primjetno je i da su zatvorene još neke prodavnice u holu tržnog centra (pogledajte fotogaleriju).


U međuvremenu, iz susjedne Hrvatske stižu informacije da se između Agrokora, Todorića i Coca-Cole, bez obzira na zajedničke demantije za javnost, ipak nešto dešava, što upućuje na raskol ili demonstraciju moći između ove dvije kompanije. Tako je fotoreporter portala Index.hr u mnogim Konzumovim trgovinama u Sarajevu ove tvrdnje dokumentovao fotografijama na kojima se vide potpuno prazni Coca-Colini frižideri.


"I Konzum, odnosno Agrokor na jednoj strani, u smislu jačine kompanije u srednjoj i istočnoj Europi, ali i Coca-Cola na svjetskom nivou, imaju pozicije pomoću kojih mogu postavljati dio uvjeta u međusobnoj suradnji. Svaki pametni trgovac drži na 'holdu' jedan do dva bitna dobavljača, kao poruku drugima, a i nezaobilazni brand kao Coca-Cola ne isporučuje robu baš svima, pogotovo pred godišnje pregovore", pojasnio je sagovornik Indexa.     


Šta je od svega toga tačno, a šta ne, te da li je jačanje domaćih trgovačkih lanaca, među kojima prednjači tuzlanski BINGO, promijenio odnos snaga na bh. tržištu, vjerovatno će se pokazati već do kraja ove godine.        

 

U međuvremenu, iz ovog lanca oglasili su po ovom pitanju i zvaničnim saopštenjem, kazavši da se ipak radi o renoviranju te da Sarajevo i Banjaluka dobivaju nove moderne maloprodajne prostore

         

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook