konzumirajte svaki dan

Najbolji saveznik vašeg organizma je med: Ni ne slutite koliko je ljekovit...

Auto & Dom04.11.16, 14:44h

Najbolji saveznik vašeg organizma je med: Ni ne slutite koliko je ljekovit...
Njegove se blagodati ne mogu nabrojati na prste obje ruke, jer on je najbolji saveznik našeg organizma koji dolazi iz prirode

 

Adut prirode dobar je za srce, krv, imunitet, sport.

 

Ne govore nam bake i djedovi bez razloga da med hrani i od bolesti brani. Njegove se blagodati ne mogu nabrojati na prste obje ruke, jer on je najbolji saveznik našeg organizma koji dolazi iz prirode. Flavonoidi su fitohemikalije i jedne su od najvažnijih sastojaka koje pozitivno utječu na naše zdravlje. 


Pronalazimo ih u voću i povrću, a med njima obiluje. Važni su kod zaustavljanja i liječenja upalnih procesa, jačanja kognitivnih funkcija i sprečavanja raka i bolesti srca. U posljednjim istraživanjima, med se pokazao i kao odličan izbor u sprečavanju pojave čireva i bakterijskog gastroenteritisa. Osim toga, ima izrazita antibakterijska i antigljivična svojstva, a sve zbog enzima koje mu dodaju pčele, a tvori hidrogen peroksid. Sportašice i sportaši trebali bi med konzumirati što češće, jer on omogućuje brz oporavak.

 

Naime, bolje od bilo kojeg drugog zaslađivača regulira razinu glikogena u krvi. Osim što pomaže kod brzog oporavka, med ima blagotvoran učinak i na zarastanje rana i opekotina. Jedino što tada treba učiniti je namazati ranu ili opekotinu s malo meda. Rane brzo zacjeljuju zbog kombinacije isušujućeg efekta jednostavnih šećera u medu te antibakterijskih svojstava. Još jedno svojstvo meda je ono probiotičko. U medu se nalazi jako puno prijateljskih bakterija, od čega šest vrsta laktobacila i četiri vrste bifidobakterije. Sve to pridonosi vrlo zdravom probavnom sistemu.

 

Ali bez obzira na sve ove blagodati, naši su stari preporučivali med zbog onog što su naučili iz iskustva. Oni koji ga nisu konzumirali često, češće su obolijevali, a oni koji jesu, imali su izvanredan imunitet. Iskustvo se pokazalo tačnim, jer je i nauka potvrdila kako med u organizmu potiče proizvodnju imunosnih stanica.

 

Ako želite dodatan izvor energije, dodajte med svom jelovniku i smanjite konzumiranje kafe. Med je efikasniji način da budete budniji i poletniji. Možete ga jesti na tostu, dodati ga čaju ili običnoj vodi. Pojedite kašiku meda, a možete dodati i malo limuna i soli, čime ćete dobiti još bolji lijek protiv upaljenog grla.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook