sve je započelo davne 1920.

Svi vole Adidas: Znate li priču o Adiju Dassleru i tri crte koje su promijenile svijet?

Nedjeljni magazin03.11.16, 19:47h

Svi vole Adidas: Znate li priču o Adiju Dassleru i tri crte koje su promijenile svijet?
Sve je započelo davne 1920., a prvotna je ideja bila jednostavna - opskrbiti svakog sportaša najboljom mogućom opremom

 

NA DANAŠNJI dan prije 116 godina rođen je Adi Dassler, osnivač jedne od najpoznatijih kompanije sportske oprema na svijetu. Naravno, riječi je o legendarnom Adidasu koji je i dan danas nezaobilazno ime u svakoj kolekciji.

 

Neovisno o tome jeste li sportaš, sneakerhead ili osoba koja tu i tamo zna obući tenisice, velika je vjerojatnost da ste barem jednom u životu na nogama imali par adidaski- piše Index.hr.

 

I koliko god se to činilo kao preuveličavanje jer ipak se, reći će neki, radi samo o tenisicama, Dasslerove tri crte promijenile su svijet. 

 

Sve je započelo davne 1920., a prvotna je ideja bila jednostavna - opskrbiti svakog sportaša najboljom mogućom opremom. Tada dvadesetogodišnji postolar u kuhinji svoje majke u obiteljskom domu u Herzogenerauchu napravio je prvi par cipela koristeći skromne materijale koji su mu tada bili dostupni.

 

Susret s Jessejem Owensom koji je sve promijenio

 

Adolf "Adi" Dassler nakon povratka s ratišta napravio je prvi par sportskih cipela, ali unatoč ambicijama malo je tko vjerovao da će skromni obiteljski biznis postati jedan od najpoznatijih brendova u svijetu.

 

Mladom Dassleru pomogao je njegov otac Christoph koji je radio u tvornici cipela i braća Zehleon koji su ručno proizvodili krampone za njegove cipele u svojoj kovačkoj radnji. 1. srpnja 1924., njegov stariji brat Rudolf Dassler pridružio se tvrtki koja je uskoro dobila i novo ime - Gebrüder Dassler Schuhfabrik (tvornica cipela braće Dassler).

 

Međutim, na prvi veliki uspjeh GDS-a morali su pričekati sve do ljetnih Olimpijskih igara 1936. kada je Dassler s kovčegom punim tenisica za trčanje iz Bavarije doputovao do olimpijskog sela i nagovorio američkog sprintera Jesseja Owensa da ih koristi i tako osigurao prvo spoznorstvo afroameričkom sportašu u povijesti. Nakon što je Owens Amerima osigurao četiri zlatne medalje, njegov uspjeh osigurao je i odličnu reputaciju Dasslerovima, a ponude sportskih timova iz svih dijelova svijeta omogućile su braći da godišnje prodaju preko 200 tisuća pari tenisica godišnje.

 

Ostatak priče čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook