preko 400 učesnika

Prvi regionalni Forum biznis inovacija 'Sarajevo Unlimited' svečano otvoren u Sarajevu

Biznis Klub03.11.16, 16:20h

Prvi regionalni Forum biznis inovacija 'Sarajevo Unlimited' svečano otvoren u Sarajevu
Prvi regionalni Forum inovacija okupio je preko 400 učesnika – inovatora, predstavnika kompanija, institucija, stručnu javnost i medije

 

Demokratizacija kreativnosti, komunikacija i promjena dešava se kroz tehnološke inovacije koje danas više nego ikad imaju mogućnosti  za razvoj.


I kvalitet i kvantitet inovacija zavise od toga da li razumijete zašto želite da radite to što radite – govorimo o samosvjesnoti, povezivanju i odgovoru na pitanje šta ćemo promijeniti i koja rješenja možemo ponuditi. Mala tržišta su pogodnija za kreativnost i inovacije jer je potrebno uložiti više truda, ali i hrabrosti za nešto što se ne uklapa u trenutačni sistem. Ideje kreiraju energiju a onda slijedi  pronalaženje ljudi, uvezivanje  i prepoznavanje. Sve ostalo - vještine, podrška i na kraju i novac, će doći sami. 


Ovo su neke od poruka i zaključaka sa prvog regionalnog Foruma inovacija, koji je danas svečano otvoren u Sarajevu u organizaciji poduzetničkog i inovacijskog centra Networks koji je Forumom proslavio godinu dana postojanja i rada.  Prvi regionalni Forum inovacija okupio je preko 400 učesnika – inovatora, predstavnika kompanija, institucija, stručnu javnost i medije.

 

sarajevo-unlimited-2


„Forumi ove vrste su izuzetno važni kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za region, da prezentiramo naše potencijale i da se uklopimo i integriramo u europska i regionalna dešavanja. Upravo ovi forumi svojim podsticajnim, pozitivnim i ka budućnosti orijetiranim pristupom dopirnose boljoj povezanosti i unapređenju poslovnog ambijenta što je za nas najvažnije, jer to neminovno vodi ka jačanju kapaciteta Bosne i Hercegovine u oblasti istraživanja i inovacija. Želim da se ovaj prvi forum pretvori u tradiciju i ovdje javno obećavam da ćete imati punu administrativnu i finansijsku pomoć dok god sam ja u vijeću ministara Bosne i Hercegovine“ izjavio je Predjsedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić.

 


Sarajevo Unlimited 2016 organizuje se u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) i Ambasadom Švicarske u BiH, te partnerstvu sa Phillip Morris International, Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu, Microsoftom i AmCham – Američkom trgovačkom komorom u BiH.


„Mi ne trebamo zaboraviti da smo evropska zemlja i trebamo sami od sebe prestati biti problem Europe i postati dio rješenja. Razvijati proizvod van kompanije je 15 puta jeftinije, upravo zato su ljudi ludi za startupom i upravo zato svijet trese startup groznica. Mislim da nam u Bosni i Hercegovini može biti bolje ako se samo promijeni jedan broj – broj poduzetnika po glavi stanovnika. To će imati aplikaciju na sve ostale sfere društva“, rekao je Edin Mehić, suosnivač Networks-a.


Učesnici foruma imali su jedinstvenu priliku za upoznavanje  najboljih u inovativnoj branši - Alfred Tollea, dugogodišnjeg Google konsultanta za online marketing i digitalne strategije i Microsoftovog direktora Cloud servisa za srednjoistočnu Evropu Ratka Mutavdžića u ulozi key note govornika.

 

Forum  inovacija su podržali Vijeće ministara BiH, Vlada Kantona Sarajevo (Ured premijera Konakovića) i Američka ambasada u BiH.  Sponzori foruma su Grad Sarajevo, Mistral, Symphony, Authority Partners, ProCredit Bank, ViaMedia, Telemach, Oracle, BH Telecom, Mreža mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN), Bisnode , Akta.ba, Unioninvestplastika, FotoArt i ASA Prevent Group. PR partner foruma je agencija Prime Communications.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook