TRI DANA BORBE U SARAJEVU

Završen 15-ti BH Masters u golfu: Pobjednici Tihomir Parlov i Edina Sudžuka

Sport31.10.16, 16:41h

Završen 15-ti BH Masters u golfu: Pobjednici Tihomir Parlov i Edina Sudžuka
Tihomir Parlov, član GK Posušje upisao se u knjigu velikana bh. golfa pobjedom na ovogodišnjem Mastersu, a od jedine dvije dame koje su se takmičile, bolja je bila Edina Sudžuka

 

 

 

Proteklog vikenda je na savršeno pripremljenom sarajevskom golf igralištu odigran 15-ti BH Masters. Na SBERBANK MASTERSU je učestvovalo 16 najbolje pasiranih golfera i dvije golferke koji su svoj plasman na masters ostvarili kroz četri prestižna turnira koja se boduju za Masters, a to su XII amtersko prvenstvo BiH, Posušje open, Kup BiH i 4. President kup.


Sberbank Masters kao najprestižniji turnir u Bosni i Hercegovini priredio je završnicu dostojnu tradicije i kvaliteta ovog turnira te se o pobjedniku ovog turnira odlučivalo bukvalno na zadnjim rupama trećeg dana igre.


Tihomir Parlov, član GK Posušje upisao se u knjigu velikana bh. golfa pobjedom na ovogodišnjem Mastersu i njegovo ime će stajati na velikom peharu pored najvećih imena bh. golfa: Mahira Kadrića, Jasmina Selmanagića, Dejana Šarana, Adnana Nove, Nedima Ćehajića i Samira Smajića.


Najveće šanse za osvajanje imao je dvostruki pobjednik Masters turnira Samir Smajić, koji je i vodio prva dva dana igre. Prije Mastersa Samir je bio u odličnoj formi. Igrao jako dobro na golf terenima u BiH pa čak i dva dana Masters turnira je igrao odlično. Međutim, zadnji dan po Samira je krenulo “sve naopako“, što bi golferi rekli, i odigrao je najslabiju rundu golfa (85) u ova tri dana, te mu je ta runda donijela „tek“ treće mjesto.


Na drugo mjesto „popeo“ se Zoran Palameta sa 232 udarca, a to je ostvario na zadnjoj 54 rupi odigravši par (4 udarca), dok je Samir odigrao 6 udaraca, što ga je koštalo i drugog mjesta.


Samir Smajić je ovogodišnji Masters izgubio na zadnje četiri rupe odigravši +9, dok je Tiho Parlov odigrao popularnu nulu.


Dobre partije na Mastersu odigrao je i Goran Radonjić koji je isto tako treći dan odigrao lošu rundu golfa, ali je čitavo vrijeme bio u konkurenciji za osvajanje ovog turnira. Danak neiskustva igranja u prvoj grupi i umor od trodnevne igre uticali su da Goran treći dan odigra dosta lošije nego predhodna dva, što mu na kraju donosi četvrto mjesto, što je rezultat vrijedan pohvale.

 

golf-masters-bih-1

Pobjednici: Tihomir Parlov i Edina Sudžuka


Nije lako osvojiti BH Masters, to definitivno najbolje znaju pobjednici ovog turnira ali i oni koji nisu nikada osvojili ovaj turnir. Tri dana igre, promjenljivo vrijeme, pozicija rupa, te činjenica da su tu trenutno najbolji igrači zahtijeva maksimalnu koncentraciju u svakom momentu. Treba biti definitivno najbolji u ta tri dana igre.


Tiho je to sve savladao i odigrao 225 udaraca, što je i drugi rezultat ako pogledamo predhodne rezultate pobjednika Masters turnira.


Ostali sudionici su podbacili ili igrali u nivou svojih maksimalnih mogućnosti, koje ipak nisu dovoljne za osvajanje ovog najprestižnijeg turnira.


Da ne zaboravimo i dvije dame koje su se borile za najprestižniji pehar u bh. golfu, a to su Ljilja Srna i Edina Sudžuka. Tri dana igre nisu bile jednostavne za ove dvije dame, a naročito za Ljilju koja je ostala bez koncentracije i snage zadnjih šest rupa i tako prepustila mlađoj Edini da podigne pobjednički pehar i upiše svoje ime na velikom peharu koji se nalazi u Sarajevu.


Posebno možemo čestitati i Edini i Ljilji jer su jedine dvije dame koje su ispoštovale Pravilnik Golf Saveza Bosne i Hercegovine o učešću na Masters turniru.


Nagrade najboljima uručio je predsjednik Golf Saveza Bosne i Hercegovine Jasmin Selmanagić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook