U svojoj vjeri - na tuđoj zemlji (?)

Najveća zaostavština Radovana Karadžića nije Republika Srpska, već primitivni bošnjački nacionalizam!


31.10.16, 10:51h

 

Piše: Nedžad S. HADŽIMUSIĆ

 

Drugi pad Srebrenice

 

Rezultati lokalnih izbora (2. oktobra o.g.) u Srebrenici iznenadili su samo dobre i notorno naivne Bošnjake. Novo potezanje Ustavnog suda, ovoga puta zbog flagrantnih izbornih prevara manje-više nalik onima u ostatku BiH,  ostaje samo pusta nada odlazećem načelniku Ćamilu Durakoviću.


Za one kojima je išaret (signal, znak) dovoljan, niz kontraproduktivnih događaja, duhovno i svjetovno sponzoriranih od strane 'najveće stranke u Bošnjaka' nespretno su - makar to bilo u najboljim namjerama - prizivali rečeni ishod izbora u Srebrenici suprotan najavama njenih dežurnih rodoljuba. Ovdje se treba prisjetiti narcisoidnog (sultanskog) govora bivšeg turskog premijera, uvaženog Ahmeta Davutoglua na otvaranju obnovljene banjalučke ljepotice Ferhadije džamije. Kao i nesretnog agitpropa uvaženog reis ef. Huseina Kavazovića u Švicarskoj.


Ponovimo, on tamo nije ličio na personu koja je do tada uživala nepodijeljeni respekt urbi et orbi. Medijski eho njegove predizborne fetve, a posebno naknadna 'pojašnjenja o četnicima i balijama', naravno nisu nimalo pomogle projektu, osim što su galvanizirale Srbe - sa ove i one strane Drine.

 

Pored Srebrenice, SDA je izgubila preko nekoliko 'jakih' pozicija načelnika širom BiH. Ipak, prema njenom predsjedniku, to je kompenzirano istorijskom (prvom ikad) pobjedom kandidata SDA za načelnika u sarajevskoj opštini Centar koja 'vrijedi više od desetak ostalih'


Vidjeli smo kako: (a) neustavni, tuk-na-utuk referendum poslužio je kao idealan preludij za novu izbornu pobjedu neupitnog šefa SNSD-a, koji je još jedanput nadigrao svoje rivale i partnere u RS i šire; potom je došlo (b) slavlje u povodu 25-godišnjice Narodne skupštine  RS-a sa sve zahvalnicama i poveljama 'zaslužnim pojedincima i institucijama': Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, plus diplomatskoj Misiji OSCE u BiH (!?). To što se posljednji navedeni laureat oglasio poznatim javnim saopštenjem i odbio ovo 'visoko priznanje', najmanje je što se očekivalo kao odgovor od predstavnika nadalje snažno prisutne međunarodne zajednice (MZ) u BiH. Ili je to pak najviše što MZ može učiniti vis a vis njenih prečih briga u realnom međunarodnom okruženju (islamski terorizam, izbjeglice i to).


Svijetonazori i koalicije


Pored Srebrenice, SDA je izgubila preko nekoliko 'jakih' pozicija načelnika širom BiH. Ipak, prema njenom predsjedniku, to je kompenzirano istorijskom (prvom ikad) pobjedom kandidata SDA za načelnika u sarajevskoj opštini Centar koja 'vrijedi više od desetak ostalih'.  


Na drugoj strani, ovo je do boli loša vijest za građanske stranke koje su izgubile to tradicionalno, 'posljednje sekularno uporište' u glavnom gradu nezavisne, slobodne, multietničke BiH koju čine tri-konstitutivna-naroda-dva-multietnička-entiteta...


O čemu se onda radi - pitaju se ne samo Sarajlije, već i ostali dobri građani širom FBiH, istinski bh. patrioti, vjerovali ili ne, ako posljednjih godina 'multietničko Sarajevo', bez pardona, poprima predominantan imidž prijestolnice po ukusu stranke čiji je predratni izborni slogan po sebi prizivao etničku podjelu: 'u svojoj vjeri na svojoj zemlji'. Ako je to to, onda je SVE puno razvidnije oko podjele Mostara u kojem čudesna Neretva i Stari most, dogovorno i trajno razdvajaju dva svijeta različita!? U tom sklopu je dakle totalno razvidan deal SDA-HDZ oko osmogodišnjeg izbornog posta u stolnom hrvatskom gradu. Prema šefu HDZ-a isto važi i glede ostalih 'hrvatskih prostora' u FBiH - Stolac, ključne finansijske poluge u FBiH, nedodirljive kladionice...

 

O čemu se onda radi - pitaju se ne samo Sarajlije, već i ostali dobri građani širom FBiH, istinski bh. patrioti, vjerovali ili ne, ako posljednjih godina 'multietničko Sarajevo', bez pardona, poprima predominantan imidž prijestolnice po ukusu stranke čiji je predratni izborni slogan po sebi prizivao etničku podjelu: 'u svojoj vjeri na svojoj zemlji'


Ovo zabrinjava tim više što se naglašena 'desekularizacija' Sarajeva, 'istočnog Mostara' i šire u FBiH, dešava u vrijeme galopirajuće globalne islamofobije, koju dan-noć hrane vijesti o zločinima Daesha (tzv. ISIS), uz nezapamćeni porast terorizma na evropskom tlu, te invaziju izbjeglica, uglavnom muslimana, iz sirijskog 'Černobila' i šireg prostora Srednjeg istoka, plus nepregledne regate krijumčarskih brodova, brodoloma i čamaca punih (ne)sretnika koji bježe iz bijede bivših evropskih kolonija u Africi i Aziji. Golim okom se vidi da sve poprima dimenzije antiislamske histerije bez istorijskog presedana u Evropi, uporedivoj jedino sa pogromom Židova u Evropi uoći i tokom II svjetskog rata.

 
Istina, nadalje amorfna i kontuzovana građanska 'ljevica' nakon kliničke smrti Lagumdžijinog SDP-a (2014) čini ozbiljne napore koji sugerišu međusobno približavanje ostataka starih i novo-formiranih stranaka - SDP, Naša stranka, te Građanski savez. Šefovi ovih stranaka unisono (nažalost, poslije boja) priznaju da su upravo prokockali realne, optimalne šanse, naročito po opštinama u Sarajevu samo zato što se nisu pravovremeno, makar ad hoc udružili u podršci jednom od njihovih pojedinačnih kandidata. Popravni ispit slijedi na, vjerovatno, objedinjenim opštim predsjedničkim/parlamentarnim i lokalnim izborima 2018. godine.  


Ima li izlaza?


Ozbiljni analitičari smatraju da građanski koncept nije kompatibilan sa (oktroisanim, pro-etničkim) nebitno 'raspakovanim ne-raspakovanim' ili dograđenim daytonskim Ustavom. Drugim riječima, u prošlom milenijumu prevaziđeni daytonski mirovni sporazum,  po sebi je apsolutna kočnica civiliziranog i svakog progresa - u svim dijelovima BiH. Zato, treba bez oklijevanja podržati sve, makar rudimentarne napore na objedinjavanju najšireg, pro-aktivnog i otvorenog patriotskog bloka. Koji sa novom energijom, i sa pravim ljudima na pravom mjestu, realno može napraviti kopernikanski obrt na izborima 2018-te, uključivo neophodne promjene u administrativnom uređenju BiH, prije nego bude prekasno.

 

Nazovi bošnjački, desno orijentisani patrioti, misle da prenaglašavanjem i borbom za Srebrenicu dobijaju neku veliku bitku, a u stvarnosti gube rat i cijelu državu


Naravno, sve je do nas/vas - koji ovdje, sa prijateljima u regionu i svijetu, vjerujemo u BiH za razliku od ovih koji od gotovog rade veresiju - od bivše međunarodno priznate Republike BiH decenijama prave evropsku 'Istočnu obalu i Gazu'. U tom svjetlu, kao obavezna lektira za sve koji drže do sebe, do svoje djece... i do ove prelijepe zemlje, preporučuju se svježe, izuzetno vrijedne i edukativne knjige: prva, „Kritika bosanskog uma“ sarajevskog akademika Tarika Haverića; i druga, upravo objavljena knjiga pod naslovom 'Rasprava o miru i nasilju' njegovog sarajevskog kolege Nerzuka Ćurka. Prvi i posljednji ispitni rok za 'pomno pređeno gradivo' je - u oktobru 2018. godine!


U medjuvremenu, evo i zasluženog, vjerujmo za sve poučnog ekstra-bonusa u vidu slijedeće poruke renomiranog banjalučkog akademika, kulturologa i pravnika Srđana Šušnice (v. Interview.ba od 12.o.m - razgovarala Amila Kahrović-Posavljak):  


„... Najveća zaostavština Radovana Karadžića i srpskog nacionalizma nije RS, već ovaj jednako primitivni bošnjački nacionalizam... Ova srpska opsjena uspijeva i dijelom zbog iracionalno velike fiksacije bošnjačkih desničara i vjerskih lidera na genocid u Srebrenici i njihove vulgarne zloupotrebe ovog zločina za viktimizaciju bh. građana i izgradnju bošnjačkog nacionalizma, preko kojih se onda održavaju na vlasti. Nazovi bošnjački, desno orijentisani patrioti, misle da prenaglašavanjem i borbom za Srebrenicu dobijaju neku veliku bitku, a u stvarnosti gube rat i cijelu državu. Zbog ove iracionalne percepcije i nedostatka ili ignorisanja političke inteligencije, bošnjački nacionalisti ostaju apsolutno slijepi na stvarne opasnosti i nesposobni da provode sistemske racionalne mjere u zaštiti najviših državnih interesa i pravne države...“.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook