u januaru stupa na dužnost

Kristalina Georgieva je nova direktorica Svjetske banke

Hronika28.10.16, 18:53h

Kristalina Georgieva je nova direktorica Svjetske banke
U saopštenju Evropske komisije navodi se da će Georgijeva podnijeti ostavku na dosadašnju funkciju i da će u januaru preuzeti stolicu u Svjetskoj banci

 

Evropska povjerenica za budžet i ljudske resurse Kristalina Georgieva imenovana je novuom direktoricom Svjetske banke.


U saopštenju Evropske komisije navodi se da će Georgijeva podnijeti ostavku na dosadašnju funkciju i da će u januaru preuzeti stolicu u Svjetskoj banci.

 

Evropski komesar za privredu i digitalno društvo Ginter Etinger preuzeće obaveze Georgieve, javlja Srna.

 

Geogieva je bugarska ekonomistica i političarka, Europski komesar za budžet i ljudske resurse, slijedom čega je i članica Europske komisije.


Diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu za nacionalnu i svjetsku ekonomiju u Sofiji.

 

Od 1993. do 2010. radila je više poslova u Svjetskoj banci, da bi u martu 2008. godine postala njena potpredsjednica i korporativna sekretarica. Radila je i na Univerzitetu za nacionalnu i svjetsku ekonomiju.

 

Kao priznanje za svoj rad, a posebno zbog rukovođenja humanitarnom pomoći  katastrofalnim potresima  pogođenim Haitiju i Pakistanu dobila je nagrade "Europljanka 2010. godine" i "Europski komesar godine".

 

Od februara 2010. pa do novembra 2014. obnašala je dužnost Europske povjerenice za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovore na krizne situacije.

 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dodijelio joj je dužnost Europskog komesara za proračun i ljudske resurse na koju je došla 1. novembra 2014. U svom trenutnom poslu zadužena je za izvještavanje Europskog parlamenta, Vijeća i Europskog revizorskog suda o tome kako je troši proračun Europske unije, podaci su wikipedije o novoj direktorici Svjetske banke Kristalini Georgievoj. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook