sa članovima Predsjedništva

Plenković: Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu BiH

Front28.10.16, 15:08h

Plenković: Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu BiH
Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo što novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske vlade, ocijenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja saradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Dragan Čović primili su predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo što novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske vlade, ocijenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja saradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

 

Euroatlanske integracije

 

Upoznali su predsjednika hrvatske vlade o dosadašnjem napretku BiH na putu ka euroatlanskim integracijama. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za očuvanje pozitivog momentuma procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za period 2015.-2018., a u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

 

Istaknuli su također da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uvjeta kako bi Vijeće EU moglo što je prije moguće razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji, što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini od Evropske komisije.

 

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku i pomoć Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja Evropskoj uniji, s nadom da će ta podrška biti nastavljena.

 

U tom kontesktu su i lično zahvalili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske za njegovu ulogu u vrijeme njegovog mandata europarlamentarca na aktivnom sudjelovanju u izradi svake rezolucije o BiH.

 

Govoreći o stajalištima 14. hrvatske Vlade o Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio da je BiH visoko pozicionirana kad je riječ o vanjskopolitičkim prioritetima.

 

Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njezin evropski put koji jedini garantira koheziju i cjelovitost zemlje te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, naglasio je hrvatski predsjednik vlade.

 

Također je istaknuo kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, ali uz jasno poštivanje evropskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostavu vladavine prava.

 

Snažan impuls

 

Sugovornici su istaknuli uvjerenje da će međusobne posjete, poput ove, na najvišem nivou dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja, koja su od obostranog interesa, kao što su pitanja granice, neriješena pitanja iz oblasti imovinsko-pravnih i radno-pravnih odnosa te smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni.

 

Sastanku su prisustvovali i savjetnica Mira Pekić, u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook