Oglasio se zastupnik u Skupštini KS

Edin Forto: Zašto Vlada KS pogrešno predstavlja finansijsko stanje na KCUS-u?

Front27.10.16, 19:08h

Edin Forto: Zašto Vlada KS pogrešno predstavlja finansijsko stanje na KCUS-u?
Forto je kazao da se ''nada da zamjena nije urađena s ciljem da se, u budućnosti, smanjenje ‘akumuliranog duga’ od 97 miliona na 37 miliona ‘akumuliranog gubitka’ – predstavi kao fiktivni uspjeh nove uprave KCUS-a''


Jučer na sjednici Skupštine KS nije usvojen finansijski izvještaj KCUS-a za 2015. Tim povodom oglasio se zastupnik Naše stranke Edin Forto.

 

- Ovo nije iznenađenje, jer je riječ o izvještaju koji se tiče rada već ranije smijenjene uprave KCUS-a. Međutim, izvještaj je važan, jer razrješava nedoumice oko toga koliki je akumulirani gubitak KCUS-a. U medijima su iz nove uprave KCUS-a, Vlade KS i Vlade Federacije iznosili razne brojke. Bilo je čak govora da je gubitak oko 100 miliona KM. Jučerašnji izvještaj jasno pokazuje da je akumulirani gubitak 37 miliona KM - kazao je Forto.

 

Dodao je da sadašnji menadžment KCUS-a, te kantonalne i federalne vlasti „mora da su, pomiješali pojmove duga i gubitka, pa isticali cifre više od 37 miliona. Jer – gubitak je razlika između onoga što zaradite i potrošite, na godišnjem ili ukupnom nivou. Dok je dug zbir obaveza prema dobavljačima i taj iznos ništa ne znači sam po sebi, ako se ne navede koliko i sami novca potražujete, koliko novca imate na računu, u zalihama, na projektima i slično“, pojasnio je Forto.

 

- Da li su svjesno ili iz neznanja to miješali, ne znamo. Vlada KS je čak u materijalima za sjednicu uvela novi, bizaran pojam ‘akumuliranog duga’ od 96 miliona. U svijetu finansija ne postoji ‘akumulirani dug’. Postoji samo dug na određeni dan i akumulirani gubitak - dodao je.

 

Forto je kazao da se „nada da zamjena nije urađena s ciljem da se, u budućnosti, smanjenje ‘akumuliranog duga’ od 97 miliona na 37 miliona ‘akumuliranog gubitka’ – predstavi kao fiktivni uspjeh nove uprave KCUS-a“.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook