Ruski predsjednik tvrdi

Putin: Američki političari podgrijavaju histeriju oko fantomske ruske prijetnje

Front27.10.16, 18:40h

Putin: Američki političari podgrijavaju histeriju oko fantomske ruske prijetnje
Američka vlada zvanično je optužila Rusiju za kampanju cyber napada protiv organizacija Demokrtske stranke, dok je demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton optužila svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa da je Putinov ''marioneta''

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da američki političari podgrijavaju histeriju oko fantomske ruske prijetnje američkoj predizbornoj kampanji kako bi odvukli pažnju glasača od vlastitih neuspjeha. 

 

Putin je, obraćajući se vanjskoplitičkim ekspertima okupljenim u južnoj Rusiji, izjavio kako je ustanovio da je teško povjerovati svakoj ozbiljnoj osobi kako je Moskva u stanju da utiče na američke prdsjedničke izbore 8. novembra.

 

Američka vlada zvanično je optužila Rusiju za kampanju cyber napada protiv organizacija Demokrtske stranke, dok je demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton optužila svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa da je Putinov "marioneta". 

 

- Histerija se pojačava u Sjedinjenim Državama oko uticaja Rusije na američke predsjedničke izbore - izjavio je Putin, nazivajući to prikrivanjem činjenice de američka politička elita nema ništa ozbiljno da kaže o takvim temama kao što su nacionalni dug zemlje i kontrola oružja.  

 

- Mnogo je jednostavnije odvlačiti pažnju ljudi na takozvane ruske hakere, špijune i agente. Da li iko uistinu misli da bi Rusija mogla uticati na izbor američkog naroda na bilo koji način? Je li Amerika banana republika ili nešto drugo? Amerika je velika sila - izjavio je Putin.

 

Također je kazao da određene snage na Zapadu pokušavaju da preuveličaju prijetnju koju predstavlja Rusija kako bi osigurali veće vojne troškove i govorili o vlastitom značaju, prenosi Reuters.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook