zdravlje i marketing

Famozni 'Superfoods': Superhrana ili superprevara?

Lifestyle27.10.16, 13:55h

Famozni 'Superfoods': Superhrana ili superprevara?
Jedna od popularnih kampanja proizvođača zdrave hrane je i uvođenje tzv. "superfoods" hrane, a namirnice koje se svrstavaju u tu kategoriju imaju, navodno, posebno blagotvoran učinak na čovjekovo zdravlje

 

KOLIKO god mislite da se novaca i lažnog marketinga vrti oko "nezdrave" hrane, lanaca brzih restorana, loših gaziranih napitaka i sl., u nekim segmentima, velika industrija "zdrave" hrane daleko prednjači lažnim informacijama i marketinškom demagogijom.

 

Jedna od popularnih kampanja proizvođača zdrave hrane je i uvođenje tzv. "superfoods" hrane, a namirnice koje se svrstavaju u tu kategoriju imaju, navodno, posebno blagotvoran učinak na čovjekovo zdravlje. Najčešće se radi o nekakvoj vrsti egzotičnog voća ili povrća, a njihova je cijena daleko veća od sličnih namirnica s domaćeg podneblja.

 

No, što je tako super u "superhrani"?

 

Pa, zapravo ništa posebno. Voće i povrće bi trebali biti veliki dio naše prehrane budući da sadrže veliki broj mikronutrijenata koji su potrebni našem organizmu, i nema sumnje kako njihova konzumacija, odnosno nedostatak ima direktan utjecaj na naše zdravlje, međutim ne postoji super i manje super voće ili povrće, već postoji razlika između njihovih sastava, pa tako jedna voćka ima više pojedinog vitamina nego druga, dok ova druga sadrži važne minerale, a ova prva ne. Ključ je u raznolikosti! Jedemo li raznoliko voće i povrće zasigurno smo pokrili sve što nam je potrebno. 

 

Ako trgovine zdrave hrane odjednom ponude svojim kupcima "superfood" naranču ili "superfood" jabuku, nisu baš najbolje odradili marketinški dio, zar ne?! I na taj način ne mogu baš napucati duplo veću cijenu od one koja je na lokalnoj tržnici. Ali zato "superfood" acai bobica ili goji bobica zvuči stvarno superzdravo i egzotično, pa i cijena može biti takva.

 

Primjerice, prodavači goji bobica su tvrdili kako se u istima nalaze enormne količine C vitamina što ovu bobicu čini superbobicom, ali kasnija nezavisna istraživanja su pokazala kako je omjer C vitamina gotovo isti kaoi kod naranče. Isto tako, acai bobice su na glasu kao izvor superjakih antioksidanta što ih čini izuzetno zdravim i kao takve štite nas od raznih bolesti, ali ispostavilo se kako veću količinu antioksidanta ima "obična" crvena jabuka. 

 

Dakle, "superfoods" je izmišljen termin i nema nikakvo značenje među stručnjacima, već je proizvod dobro osmišljenog marketinga. Ako imate novaca i uživate u raznim egzotičnim bobicama, voću ili povrću, slobodno ga i konzumirajte, ali imajte na umu da niste dobili nikakvu super namirnicu koja će magično poboljšati vaše zdravlje. Uravnoteženom prehranom i adekvatnim unosom mikro i makronutrijenata dugoročno utječemo na naše zdravlje, a u mogućnosti smo taj unos zadovoljiti različitim namirnicama, stoga ne brinite, možete jesti i jeftinije domaće super voće i povrće i biti jednako zdravi. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook