Teško je dići ruku za manju otpremninu

Majkićki 28.000 KM za jedan dan: Zaustavljen prijedlog za ukidanje astronomskih otpremnina za odlazak u penziju

Front26.10.16, 09:35h

Majkićki 28.000 KM za jedan dan: Zaustavljen prijedlog za ukidanje astronomskih otpremnina za odlazak u penziju
Prema važećem zakonu, zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plaća, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine, ako je to povoljnije, i to bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima


Izvor: Oslobođenje/Autor: Anja Grabovac-Zvijerac


Iako se činilo da je Parlament BiH na korak do ukidanja astronomskih otpremnina za odlazak u penziju na koju, prema Zakonu, imaju pravo zaposleni u institucijama BiH, taj korak se nikad nije desio, budući da je prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta, kojim se iznos otpremnina značajno umanjuje, zaustavljen.


Velika cifra

Naime, na posljednjoj sjednici Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma PSBiH, njen predsjedavajući, ujedno i poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul uložio je amandman kojim traži da maksimalne otpremnine budu oko 15.000 KM, a ne oko 9.900, kako je to predložio Arnaut prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i kako je to većina u Predstavničkom domu već prihvatila u prvom čitanju. Kožul je ustvrdio da Arnautov prijedlog “diskriminira profesionalna vojna lica i policijske službenike”, odnosno da se njima prema Kožulovom mišljenju neopravdano umanjuje otpremnina.

 

Prema važećem zakonu, zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plaća, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine, ako je to povoljnije, i to bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima.


Takvo rješenje, kaže Arnaut, trenutno omogućava pojedinim zaposlenima da ostvaruju neopravdano visoke otpremnine koje su u potpunosti nesrazmjerne s ekonomskom i socijalnom situacijom u BiH.


Stoga je predložio da novo rješenje omogući znatnom broju zaposlenih u institucijama BiH da zadrže pravo na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plaća u BiH ako je to za njih povoljnije, ali se uvodi ograničenje na maksimalan iznos otpremnine koji se može isplatiti na 12 prosječnih plaća u BiH.


- Ovim minimalan iznos otpremnine ostaje kao i do sada 4.980 KM, ali se maksimalan iznos otpremnine ograničava na 9.960 KM. U praksi bi to značilo da bi svi zaposleni s koeficijentom nižim od 3,55 zadržali otpremninu u trenutnom iznosu na koji imaju pravo, a ograničenja bi se odnosila na zaposlene koji imaju koeficijent 3,55 i više, pojasnio je Arnaut.


Međutim, drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove, koja donosi opće i pojedinačne akte kojima se uređuju statusna pitanja i materijalni položaj poslanika i delegata, Momčilo Novaković (PDP-NDP) kazao nam je da je formirana Radna grupa koja treba predložiti izmjene akta i dostaviti ovoj komisiji, ali da od te grupe do sada ništa nije došlo.


- Mi čekamo materijal u kojem bi, između ostalog, trebalo biti obrađeno i pitanje otpremnina, kazao je Novaković.


Podsjetio je da se u proceduri nalazi i prijedlog Vijeća ministara u kojem je, pretpostavlja, zadržana sadašnja zakonska odredba, odnosno da se iznos otpremnine za odlazak u penziju isplaćuje u visini šest ostvarenih neto plaća, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, “a sad što se radi o velikoj cifri, to je drugo pitanje”.


- Komisija za budžet i finansije je očito dala prednost zakonu koji je predložio Savjet ministara i da se sada praktično čeka da on bude predmet rasprave na Parlamentu BiH. Za šta će se on opredijeliti, stvarno ne znam. Moj stav je da ne volim podržavati zakone koje predlažu poslanici, a koji imaju za cilj sticanje nekakve lične promocije, pogotovo kad imate uporedo i zakone Savjeta ministara, zaključuje Novaković.


Nastavak teksta pročitajte u Oslobođenju.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook