Mektić nakon posjete SAD-u

Bh. tužiocima potrebna obuka, FBI nudi pomoć!

Front25.10.16, 21:22h

Bh. tužiocima potrebna obuka, FBI nudi pomoć!
Mektić je demantirao da je izjavio da će FBI učestvovati u istragama o kriminalu bh. političara

 

Delegacija bh. policijskih agencija, predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, okončala je posjetu SAD, gdje je od 16. oktobra do kraja prošle sedmice prisustvovala nizu značajnih događaja i razgovora o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.


Između ostalog, članovi bh. delegacije prisustvovali su konferenciji Međunarodne asocijacije šefova policija (IACP) u San Dijegu, razgovarali s predstavnicima američkog ministarstva pravde i FBI-ja te posjetili i američki centar za borbu protiv terorizma.

 

Kako je za „Avaz“ potvrdio ministar Mektić, razgovori su obavljeni s ambasadorom Williamom Brownfieldom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za međunarodna pitanja narkotika i provođenje zakona, te s glavnom tužiteljicom SAD Lorete Lynch.


Mektić je demantirao da je izjavio da će FBI učestvovati u istragama o kriminalu bh. političara, kako su to prenijeli neki mediji. 

 

- Nisam to izjavio. Rekao sam samo da je našim tužiocima potrebna obuka za istrage nekih vrsta teškog ili organizovanog kriminala. Ta obuka može da se desi tako što će naši tužioci otići u FBI ili tako što će njihovi stručnjaci doći ovdje - rekao je Mektić.

 

U bh. delegaciji tokom posjete SAD bio je i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. On je za “Avaz“ kazao da je ova posjeta bila izuzetno korisna i da je pozitivno iskustvo.


- Važno je da su bh. policijske agencije prepoznate kao partner SAD u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala. Naša posjeta i pomoć koja nam je obećana veoma je pozitivno iskustvo koje će doprinijeti da napori koje činimo u provedbi zakona i vladavine prava postanu još vidljiviji na terenu – istakao je Vilić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook