Načelnika opštine Srebrenica najavio

Duraković: Poštujemo odluku suda, ali nastavljamo pravnu bitku

Front25.10.16, 20:37h

Duraković: Poštujemo odluku suda, ali nastavljamo pravnu bitku
Podsjetio je da su u žalbi naveli tri razloga zbog kojih su smatrali da izbori u Srebrenici nisu bili fer, pravični i demokratski

 

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu nezavisnog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića u vezi  poništenja izbora u Srebrenici i zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova.  

 

Tim povodom Duraković je večeras na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da poštuje današnju odluku Suda BiH, ali da će nastaviti pravnu bitku.

 

Advokat Ćamila Durakovića Nedim Ademović je kazao da je za tu odluku saznao putem medija.

 

- To je svakako pohvala za vas da ste dobro infromisani, ali nije pohvala za CIK, pa i za Sud BiH da jedna strana u postupku ne bude obaviještena kakva je odluka donijeta. Nakon uvida u presudu apsolutno je obaveza da idemo dalje. Najavljujem da ćemo u najskorije vrijeme podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH i tražit ćemo privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika Opštine Srebrenica - kazao je Ademović.

 

Podsjetio je da su u žalbi naveli tri razloga zbog kojih su smatrali da izbori u Srebrenici nisu bili fer, pravični i demokratski.

 

- Jedan od osnovnih razloga je bio to što smo adresirali pitanje da li je legitimno, demokratski i opravdano da policija uđe u Opštinu Srebrenica i kidnapuje izborni materijal i da odstrani članove opštinske izborne komisije, a da se niko, ko ima obavezu po zakonu i Ustavu, o tome nije izasnio. Mi smo u našoj žalbi to pitanje postavili smatrajući da će CIK reagovati - dodao je Ademović.

 

Drugo pitanje koje su postavili, kako je dodao Ademović, u vezi je sa pravilnikom kojim se ograničava pravo dijaspore faktički da ne može glasati. Sud BiH, po njegovim riječima, nije dao odgovor već se ponovo pozvao na član 33. tog pravilnika i rekao da je sve urađeno u skladu sa pravilnikom i zakonom.  

 

- Treće pitanje je bilo da li je izbor bio fer i pravičan i rezultati kao takvi s obzirom da smo dostavili puno dokaza uključujući izjave ljudi koj su radili za CIK, a koji su naknadno pod materijalnom i krivičnom odgovornošću priznali da je bilo puno nereguralnosti. Sud BiH, osim što je propisao i prepisao izjašnjenje CIK-a, nije dao nijedan argument zašto nismo eventulano u pravu - kazao je Ademović.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook