Poslanik NDP-a tvrdi

Čavić: Vlast u RS-u provela odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS-a

Front25.10.16, 18:42h

Čavić: Vlast u RS-u provela odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS-a
Narodna skupština RS-a je obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda

 

Zakon o Danu Republike Srpske (RS), koji je danas u Narodnoj skupštini RS-a usvojen po hitnom postupku, podijelio je poslanike opozicije i vlast u RS-u, dok su Bošnjaci bojktovali sjednicu, jer ne prihvataju praznovanje 9. januara.

 

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je kazao da su poslanici njegove stranke glasali za zakon, jer se i njihov nastanak veže za 9. januar, iako smatraju da je zakon nepotpun, o čemu govori i to da ima svega četiri člana.

 

-Trebalo je da se zakonom definiše kako se proslavlja Dan RS-a. Nažalost, toga nema, jer će Vlada svojim aktom definisati kako će se obilježavati taj dan i to nije prihvatljivo za SDS – pojasnio je Govedarica novinarima.

 

Oštriji u kritikama je bio poslanik NDP-a Dragan Čavić optuživši vlast u RS-u za „farsu“ po ovom pitanju te tvrdi da je predlaganjem ovog zakona vlast provela odluku Ustavnog suda BiH u vezi s Danom RS-a.

 

Vladu je optužio za „neznanje i improvizaciju, jer nisu bili sposobni da nađu rješenje za odluku Ustavnog suda BiH i referendum u RS-u o Danu RS-a“.

 

-Umjesto da se nađe rješenje koje odgovara referendumskom pitanju, sada će Vlada svake godine donositi odluku o danu RS-a. Time je više nego što se očekivalo ispunjena odluka Ustavnog suda BiH – ustvrdio je Čavić navodeći da se vlast u RS-u prepala sankcija EU.

 

Vladajuća stranka u RS je, kaže, govorila da neće provesti odluku Ustvanog suda BiH, „a danas je provodi u praksi na mnogo ljepši način nego što je očekivao Bakir Izetbegović“.

 

Za Zakon o Danu RS-a, dodao je, NDP nije glasao.

 

S druge strane, ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić rekla je da nije istina da ne postoji Dan RS-a, već da je definisano da je sekularni praznik. Too znači da ubuduće neće biti vjerskog obreda što je dosad bio slučaj prilikom obilježavanja 9.januara.

 

Istakla je da je Dan RS-a 9. januar „ostao republički praznik u Zakonu o praznicima“ te „da su i građani tako tražili i svoj stav dali na refererendumu“.

 

Narodna skupština RS-a je obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda. 

 

Zakon o Danu Republike Srpske, koji je predložila Vlada, a usvojila Narodna skupština ima svega četiri člana, kojim se definiše da je sekularni praznik i da Vlada svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook