'Radi povećanja stabilnosti'

Stoltenberg tvrdi da se ne radi o provokaciji: Četiri bataljona NATO-a dolaze u Poljsku i baltičke zemlje

Front25.10.16, 14:47h

 Stoltenberg tvrdi da se ne radi o provokaciji: Četiri bataljona NATO-a dolaze u Poljsku i baltičke zemlje
Stoltenberg je na novinarski upit komentirao i plovidbu ruske flote prema istočnom Mediteranu, u kojoj je i nosač aviona, te ocijenio da je takvih akcija ruske flote bilo i ranije ali da će ova flota očito služiti kao platforma za napade na Alep te će otežati stanje u tom gradu

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je samit ministara odbrane,koji će se održati u srijedu u sjedištu NATO-a,  na kojem bi ministri trebali raspravljati o jačanju NATO snaga u Poljskoj i baltičkim državama.

 

Stoltenberg je rekao da će se na tom sastanku predstaviti nove snage od četiri bataljona koje će se početkom iduće godine premjestiti u Poljsku i baltičke zemlje. Te će bataljone voditi Velika Britanija, Njemačka, Kanada i SAD, dodao je.

 

Stoltenberg je kazao da se te snage šalju ne da bi provocirale nego da bi zaštitile, prenosi Hina.

 

Naglasio je kako je NATO prošle sedmice započeo s letovima aviona tipa AWACS iznad Iraka koji koalicijskim snagama daju punu potporu u informacijama i daju im jasniju sliku što se tiče komplicirane situacije u Iraku i Siriji. Osim toga najavio je i saradnju između NATO-a i EU-a koja prema njegovoj ocjeni nikada nije bila bolja, a odnosit će se na akcije u Mediteranu i izbjegličke krize.

 

Stoltenberg je na novinarski upit komentirao i plovidbu ruske flote prema istočnom Mediteranu, u kojoj je i nosač aviona, te ocijenio da je takvih akcija ruske flote bilo i ranije ali da će ova flota očito služiti kao platforma za napade na Alep te će otežati stanje u tom gradu.

 

Stoltenberg je pozdravio povećanje izdvajanja za odbranu zemalja članica od prošle godine, a koja su godinama bila u padu dodavši da očekuje da će se i ove godine izdvajanja za obranu povećavati. Napomenuo je da NATO svakako ne želi novi Hladni rat i sukobljavanje s Rusijom za koju je rekao da godinama ulaže sve više novaca u svoje oružane snage koje i koristi na granicama saveza poput situacije u Ukrajini. Stoga i pojačavamo naše snage na istoku, ocijenio je.

 

Iznio je stav prema kojem što je veća stabilnost susjeda to je veća i stabilnost i samih članica NATO-a. Stoga je najavio vojnu i obavještajnu saradnju sa zemljama poput Iraka, Tunisa, Jordana i Libije kako bi se u tim zemljama uspostavila što veća stabilnost.

 

(FENA/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook