Na današnjoj sjednici

CIK ponovo skinuo pitanje s dnevnog reda: Izbor u Stocu neće biti poništeni sve dok se ne...

Front25.10.16, 14:17h

CIK ponovo skinuo pitanje s dnevnog reda: Izbor u Stocu neće biti poništeni sve dok se ne...
Moguće sankcije za njih, kao i za ostale aktere, koji se dovode u vezu s prekidom izbora u Stocu, jesu novčane prirode ili isključenje s kandidatskih lista, odnosno općinskih odbora i slično

 

Odluka o poništenju lokalnih izbora u Stocu drugi put je skinuta s dnevnog reda sjednice Centralne izborne komisije BiH, na kojoj je zaključeno da se prije svega za prekid izbornog procesa u Stocu treba utvrditi odgovornost svih aktera po službenoj dužnosti, prigovorima i odlukama.

 

- U skladu s Izbornim zakonom i Zakonom o upravnom postupku tražimo da utvrdimo vinovnike opstrukcije i prekida izbora u Stocu, te da se izreknu sankcije. Nakon toga može se pristupiti donošenju navedene odluke -  kazao je član CIK-a  Vlado Rogić.

 

Tokom sjednice naveo je da je prvenstveno potrebno razmotriti odgovornost Demira Mahmutćehajića, Salmira Kaplana i Ahmeta Ljubovića.

 

Moguće sankcije za njih, kao i za ostale aktere, koji se dovode u vezu s prekidom izbora u Stocu, jesu novčane prirode ili isključenje s kandidatskih lista, odnosno općinskih odbora i slično.

 

S ovakvim zaključkom nije zadovoljan predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić jer smatra da su danas bili stečeni formalnopravni uvjeti da se izglasa odluka o poništenju izbora u Stocu.

 

- Ova odluka može ići samostalno, što znači da gubimo vrijeme. Svi izborni procesi  utvrđivanja odgovornosti i kandidata izborne administracije mogu ići paralelno, te možemo poništiti izbore u Stocu i raditi na pripremi novih izbora - naglasio je Šantić, dodajući da je izvjesno kada će se ponoviti izborni proces u Stocu.

 

Danas je usvojen prijedlog Rogića za razmatranje Prijedloga zaključka o vođenju službenog postupka utvrđivanja odgovornosti izborne administracije u Stocu na dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 2. oktobra.

 

(FENA/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook