nakon dodjele zahvalnica

Građanski savez: Tražit ćemo međunarodne sankcije za Dodika i njegove saradnike

Front25.10.16, 10:55h

Građanski savez: Tražit ćemo međunarodne sankcije za Dodika i njegove saradnike
Režim Milorada Dodika ovim činom šalje građanima nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska poruku da će ostati građani drugog reda i da su institucije tog entiteta vlasništvo samo jednog mnogobrojnijeg naroda- mišljenje je Građanskog saveza

 

GS smatra da dodjela zahvalnica Skupštine entiteta RS Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i Nikoli Koljeviću nije samo politička provokacija niti ratna retorika, već i otvoreno slavljenje genocida, njegovih rezultata i nastavak njegovanja tekovina fašizma.

 

Režim Milorada Dodika ovim činom šalje građanima nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska poruku da će ostati građani drugog reda i da su institucije tog entiteta vlasništvo samo jednog mnogobrojnijeg naroda. Dodikov režim ostaje najveća prijetnja miru i stabilnosti države Bosne i Hercegovine i regiona kao rezultat njegove spremnosti da izazove i masovno nasilje samo da bi sačuvao vlast.

 

GS smatra da su dodjeljivanje priznanja osuđenim ratnim zločincima, negiranje genocida, te održavanje referenduma o tzv. Danu republike dio dugoročnog plana podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.


Za razliku od drugih probosanskih stranaka, koje su do jučer uvjeravale građane da je riječ samo o predizbornim trikovima, mi u GS-u mjesecima jasno i precizno ukazujemo na to.

 

Zato se koristimo i ovom prilikom da još jednom pozovemo sve probosanske i građanske stranke da nam se pridruže u zajedničkoj akciji protiv otvorenih nasrtaja na našu zemlju. GS će u narednim danima inicirati i ponuditi na potpisivanje svim probosanskim partijama zahtjev članovima Kongresa Sjedinjenih Američkih Država i evropskog parlamenta za uvođenje sankcija protiv Dodika i njegovih saradnika, te drugih političkih organizacija i pojedinaca odgovornih za održavanje referenduma.

 

Dalje, pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da jednom i u našoj zemlji poštuju vrijednosti za koje se zalažu u svojim zemljama i prekinu sve kontakte sa onima koji otvoreno veličaju fašizam i masovne ubice.

 

Civilno društvo i građane pozivamo da nam se pridruže kako u pozivu na međunarodnu izolaciju Dodikovog režima, tako i u borbi za ravnopravnost svih građana BiH na svakom njenom koraku.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook