Unosan izvor prihoda

Nove pumpe, moteli i prodavnice uz autocestu: Vlada FBiH nudi Amerikancima koncesiju za objekte duž Koridora Vc

Biznis Klub25.10.16, 08:09h

Nove pumpe, moteli i prodavnice uz autocestu: Vlada FBiH nudi Amerikancima koncesiju za objekte duž Koridora Vc
Na zvaničnoj internetskoj stranici Javnog preduzeća „Autoceste FBiH“ nije objavljeno da postoji tender ili javni poziv za dodjelu ove vrste koncesije. U istoj bazi podataka je i poziv Vlade FBiH za kupovinu naftnih terminala u Federaciji, također upućen američkim kompanijama

 

Vlada Federacije BiH obavijestila je Američku ambasadu u Sarajevu da planira pod koncesiju dati pravo na gradnju benzinskih pumpa, motela, prodavnica i drugih objekata duž autoputa na Koridoru 5C, saznaje "Dnevni avaz". 

 

Obavještenje je krajem prošlog mjeseca upućeno, kako saznajemo, s namjerom da se američke kompanije uključe u proces dodjele vrijedne koncesije na autoputu. 


 

Izvor prihoda

 

Do sada je sagrađeno nešto više od 100 kilometara, odnosno manje od jedne trećine, a uslužni objekti gradit će se cijelom dužinom i mogu biti vrlo pouzdan i profitabilan izvor prihoda. 

 

Projekt gradnje objekata dužinom Koridora u skladu s domaćim zakonskim propisima, objavljen je nakon toga u zvaničnoj bazi podataka američkog State departmenta, koja američkim kompanijama sugerira investicije i poslove za koje bi mogle biti zainteresirane. 

 

U obavještenju se navodi da još nije jasno kolika je vrijednost koja će biti data pod koncesiju, ali se ističe da je riječ o milionskom projektu. Nisu, također, navedeni ni detalji pod kojim će uvjetima koncesija biti data.

 

Bez detalja

 

- Sve zainteresirane kompanije mogu se javiti Ekonomskom odjelu Američke ambasade u Sarajevu - navodi se u pojašnjenju obavijesti objavljene u bazi podataka.  

 

Na zvaničnoj internetskoj stranici Javnog preduzeća „Autoceste FBiH“ nije objavljeno da postoji tender ili javni poziv za dodjelu ove vrste koncesije. U istoj bazi podataka je i poziv Vlade FBiH za kupovinu naftnih terminala u Federaciji, također upućen američkim kompanijama.  

 

"Autoceste" daju 30.000 KM za promotivne filmove

 

Dok se priprema dodjela koncesije, prema svemu sudeći, stranim kompanijama za vrijedan posao gradnje i korištenja objekata duž cijelog Koridora, "Autoceste FBiH" raspisuju nabavku "promotivnih, propagandnih i informativnih filmova i videofilmova", za šta je predviđen iznos od 30.000 KM. Taj će novac po konkurentskom postupku biti dodijeljen najjeftinijem ponuđaču, piše Avaz.

 

(Avaz.ba/DEPO PORTAL/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook