TV/ ODABRALI SMO VAS OVE SEDMICE

CTV BiH: Zvijezda je rođena, Presuda, The Doors i Chaplin

Mediji24.10.16, 21:44h

CTV BiH: Zvijezda je rođena, Presuda, The Doors i Chaplin
Ove sedmice CTV BiH, prvi orginalni filmski tv kanal u BiH vam preporučuje za gledanje nova uzbudljiva filmska ostvaranja iz historije sedme umjetnosti i sa velikim rediteljima i glumačkim imenima. CTV BiH možete gledati na Telemachu, Super TV (Logosoft), kao i u posebnom paketu Moja TV

 

 

Zvijezda je rođena 
CTV BiH, utorak, 16.55h

 

SADRŽAJ: Karijera filmske zvijezde Normana Maine (James Mason) se bliži kraju, a Esther Blodgett (Judy Garland), talentirana mlada glumica, ga spašava u neugodnoj situaciji. Norman joj pomogne da postane zvijezda i njih dvoje se vjenčaju. Ali, zbog problema s karijerom, Norman se odaje piću.


O FILMU: A Star Is Born (Zvijezda je rođena) je američki igrani film snimljen 1954. u režiji Georgea Cukora. Po žanru je mješavina mjuzikla i drame, te predstavlja remake istoimenog filma iz 1937. godine. Naslovni lik, koji tumači Judy Garland, je mlada i još nepoznata pjevačica koja upoznaje popularnog hollywoodskog glumca, čiji lik tumači James Mason, te se uda za njega. Radnja prikazuje kako protagonistica stiče slavu i sa vremenom zasjenjuje svog muža, koji se sve više odaje alkoholizmu i autodestruktivnom ponašanju.

 

zvijezda-je-rodena


A Star Is Born je nastao po zamisli producenta Sidneya Lufta koji je njime namjeravao omogućiti svojoj tadašnjoj supruzi Judy Garland da se nakon četiri godine pauze vrati na naslovnice, odnosno ponovno započne karijeru. Projekt, koji je bio agresivno promoviran, su prilikom snimanja obilježile brojne poteškoće - od duge potrage za glavnim glumcem (pri čemu je Mason uskočio umjesto Caryja Granta do problema koje su izazivala Garlandina ovisnost o narkoticima i narušeno zdravlje. Najveće je probleme, međutim, izazvala odluka studija Warner Bros. da upravo A Star Is Born bude njegov prvi film koji će koristiti tehniku Cinemascope za prikaz widescreen slike, a što je dovelo do toga da se skoro cijeli film bude snimao ispočetka. Zbog svega toga su značajno narasli troškovi, te je Warner Bros., u nastojanju za što većim profitom i što većim brojem prikazivanja u kino-dvoranama, značajno skratio film u odnosu na originalnu verziju. Film je imao vrlo dobru gledanost, a pjesma The Man Who Got Away je postala veliki hit. Usprkos toga, zbog visokih troškova nije ostvario očekivani profit, a umjesto Oscara se morao zadovoljiti tek Zlatnim globusima koje su u glumačkim kategorijama za mjuzikl ili komediju osvojili Garland i Mason.
Godine 1983. je napravljena restaurirana, odnosno proširena verzija koja se kasnije distribuirala na videu. Godine 1976. je snimljen istoimeni remake sa Barbrom Streisand i Krisom Kristoferssonom.


Presuda,
CTV BIH, srijeda, 20.15h

 

SADRŽAJ: Frank Galvin (Paul Newman) odvjetnik je kojemu je u posljednje vrijeme sreća okrenula leđa. Često uživa u alkoholu i pada u sve gore krize.Frank preuzima slučaj liječničke nesavjesnosti u kojem su obje strane spremne nagoditi se izvan suda. Odluči da bi slučaj ipak trebao završiti na sudu kako bi se krivci mogli kazniti, njegovi klijenti dobili zadovoljštinu, a on vratio svoj ugled odvjetnika.

 

presuda

 

O FILMU: Jean od najvećih redatelja u holivudskoj povijesti Sidney Lumet prenio je na ekran djelo poznatog pisca i scenarista Davida Mameta te snimio izvrsnu napetu dramu o odvjetniku koji traži izgubljenu čast i ponos. Glavna uloga pripala je Paulu Newmanu, jednom od najvećih glumaca posljednjih 50 godina. Uz Newmana sjajnu rolu pružili su i legende Jack Warden te James Mason.

 

The Doors
CTV BiH, četvrtak, 23.45h

 

SADRŽAJ: Jim Morrison (Val Kilmer) stasao je početkom šezdesetih godina u mladog, umjetnički nadarenog intelektualca koji studira filmsku umjetnost i piše poeziju. Fakultetsko okružje ne pokazuje dovoljno razumijevanja za njegove ekscentrične i buntovne ideje, te on napušta studij kako bi se u potpunosti posvetio poeziji i eksperimentiranju s drogama. Uskoro upoznaje Pamelu (Meg Ryan) koja je očarana njegovim tekstovima i karizmatičnom osobnošću, te njih dvoje započinju ljubavnu vezu. Jimom je jednako oduševljen i fakultetski kolega Ray Manzarek (Kyle McLachlan) koji ga nagovara da osnuju rock–grupu. Slijedi munjeviti uspon grupe “The Doors”, a Morrisonova sve veća popularnost hrani njegovu egocentričnu i neobuzdanu narav zbog koje sve češće dolazi u sukob s ljudima koji ga okružuju.

 

 

O FILMU: The Doors   je biografski film snimljen 1991. godine o istoimenom rock bendu iz 1960-70-ih sa naglaskom na život vodećeg pjevača, Jima Morrisona. Režirao ga je Oliver Stone, a zvijezde filma su Val Kilmer kao Morrison i Meg Ryan kao Pamela Courson Morrisonova pratilja. U filmu se još pojavljuju Kyle MacLachlan kao Ray Manzarek, Frank Whaley kao Robby Krieger, Kevin Dillon kao John Densmore, i Kathleen Quinlan kao Patricia Kennealy. Film opisuje Morrisona kao ikonu veću od života u eri rock and rolla, kontrakulture, rekreativne upotrebe droga, slobodne ljubavi i hipi načina života. Ali prikaz prevazilazi portret kultne ličnosti: njegov alkoholizam, interes za duhovne dimenzije, halucinogene droge, i posebno, njegova rastuća opsjednutost smrću. Film nije dobro primljen od strane njegovih kolega iz benda, bliskih prijatelja, i porodice, zbog prikaza Morrisona. Ali je zato publika ovaj film voljela gledati, a reditelj Oliver Stone dobio nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Moskvi.

 

Chaplin

CTV BIH, petak, 15.55h

 

SADRŽAJ: Svi mi imamo neku divlju, mračnu, otkačenu stranu...čak i legende...ovo je film o teškom i kontroverznom životu ovog grandioznog komičara filmske legende  glumca i režisera...od ranih godina njegovog formiranja u Engleskoj pa sve do ogromnog uspjeha u Americi, o Charlyevom životu, radu i mnogobrojnim ljubavima.I dok su njegovi likovi na ekranu bili ekstremno smješni, čovjek koji je stajao iza lika "Male skitnice" bio je konstantno progonjen osjećanjima gubitka...


Charles Chaplin je rođen 1889. godine u Londonu. Prvi put je nastupio na sceni u četvrtoj godini, kada mu je majka izgubla glas usred nastupa. Od tada, on i njegov polubrat Sidni izdržavaju sebe i bolesnu majku igrajući i pjevajući na ulici, obzirom da  ih je otac napustio kada je Charlyu bilo godinu dana. Sa 12 godina dobiva prvu ulogu u "Džim, Koknijeva ljubav".

 

chaplin


O FILMU: Film poznatog biranskog reditelja Richarda Attenborough smatra se najboljom ekranizacijom života najpoznatije svjetske filmske skitnice i velika sedme umjetnosti. Robert Downey je osvojio simpatije kritike i publike za ulogu Chaplina, a u filmu još igraju: Marisa Tomei, Dan Aykroyd, Penelope Ann Miller, Kevin Kline,  kao i potomkinja velikog glumca i reditelja Geraldine Chaplin.


DEP0 Portal/BLIN MAGAZIN


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook