svjedočenje na koje se dugo čekalo

Šta je Alisa Mutap rekla o ubistvu Dženana Memića: U polusvjesnom stanju vidjela sam vozilo i osobu...

Hronika24.10.16, 12:51h

Šta je Alisa Mutap rekla o ubistvu Dženana Memića: U polusvjesnom stanju vidjela sam vozilo i osobu...
Građani Sarajeva predvođeni ocem Dženana Memića Murizom Memićem krenut će nakon toga do zgrade Kantonalnog tužilaštva

 

Treća mirna protestna šetnja zbog ubistva Dženana Memića počela je u 12 sati ispred tržnog centra SCC u Sarajevu.

 

Građani Sarajeva predvođeni ocem Dženana Memića Murizom Memićem krenut će nakon toga do zgrade Kantonalnog tužilaštva- piše N1.

 

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara 2016. godine dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

 

Danas će pred Kantonalnim sudom svjedočiti i Alisa Mutap, jedini živi svjedok slučaja, a grupa građana će uputiti i četiri zahtjeva koji će biti upućeni na različite adrese.

 

Prvi će biti upućen ka Tužilaštvu KS, kojim se traži da se obustavi istraga protiv Seferovića, jer se još ispituje da li je dokazni materijal validan.

 

Drugi će biti upućen Tužilaštvu FBiH da oni preuzmu slučaj, dok će treći biti upućen Komisiji za sigurnost, da postupe po inicijativi zastupnice Segmedine Srne - da se ispita rad MUP-a KS i Tužilaštva KS.

 

Četvrti zahtjev odnosi se na utvrđivanje odgovornosti zbog neiznošenja dokaznog materijala - zbog čega je kompletan slučaj obavijen velom tajni. Ova građanska inicijativa je borba svih građana zbog sigurnosti građana Sarajeva i BiH u kompletu.

 

Kompletan slučaj obavijen je velom tajni, a tragična smrt Dženana Memića potresla je glavni grad i BiH. Građani su se već dva puta okupljali i sudjelovali u protestnoj šetnji, kako bi izkazali nezadovoljstvo tokom i napretkom istrage.

 

Svjedočenje Alise MUtap

 

Prije protesta građana, u Tužilaštvu KS završen glavni pretres u predmetu "Dženan Memić", a u kojem je svjedočila njegova djevojka Alisa Mutap koja je bila s njim u noći kada je izgubio život.

 

Novi pretres i saslušanje zakazani su za 2. novembar, a na današnjem je Mutap govorila o djelovima nesretnog događaja, s obzirom na to da se dosta toga ne sjeća.

 

Snimanje i fotografisanje svjedočenja nisu bili dozvoljeni, a u nastavku pročitajte opis svjedočenja Alise Mutap.


Na pitanje tužioca šta se desilo tog kobnog osmog februara, kazala je:

 

"Taj dan provela sam sa prijateljicom Zerinom do večeri. Dobila sam nekoliko poziva od rahmetli Dženana da se nađemo, što sam i prihvatila".

 

Kazala je da su ona i preminuli Dženan bili u vezi.

 

"Bili smo u vezi. Našli smo se kod MUP-a na Ilidži. Pogledala sam koliko je sati, bilo je devet. Otišli smo kod Vidikovca, tamo je bilo puno i on je predložio da odemo kod Mahira na pizzu, ali ja nisam bila za to. Zatim smo se dogovorili da odemo na Ilidžu u Veliku aleju da prošetamo", dodala je.

 

Kaže da su se parkirali kod hotela Casa Grande.

 

"Parkirali smo se kod Casa Grandea, noć je bila mirna. Krenuli smo polako prema Velikoj Aleji, išao je uz moju lijevu stranu. U jednom trenutku sam ga željela pitati i on je u tom trenutku trznuo glavom prema meni i od tada se ništa ne sjećam. Nikog nisam čula, bio je mir i tišina. Učinilo mi se da je to bilo kao da je on vidio nešto iza nas i ja sam tada izgubila svijest".

 

Alisa Mutap je još dodala da se nakon dva dana sjetila samo još jedne scene.

 

"Sjetila sam se dva dana nakon toga svega jedne scene. U polusvjesnom stanju vidjela sam vozilo tamno zelene boje i osobu sa razbarušenom kosom i bio je prljav u licu. Sjećam se da se to vozilo udaljilo, ali ne mogu se sjetiti u kojem pravcu".

 

Otac Dženana Memića traži prekid suđenja

 

Kako javlja Fena, Muriz Memić, otac Dženana Memića koji je u februaru ove godine preminuo, a uzrok još nije razjašnjen, traži da suđenje bude prekinuto.

 

On je danas ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo, gdje se kratko zadržala grupa građana koja treći put izlazi na mirne proteste tražeći odgovor kako je Dženan umro, zatražio da svjedokinja Alisa Mutap bude uhapšena.

 

- Ona ne govori istinu. Znamo da je upetljana u sve ovo, imamo dokaze - kazao je Memić.

 

Poručio je da sljedeći protesti, ukoliko njegovi i zahtjevi građana ne budu ispunjeni, neće biti mirni.

 

- Mene su moji prijevoznici podržali, izaći ćemo sa sto kamiona i sto bagera, blokirat ćemo grad. Ovo moraju riješiti, ne mogu riješiti kao saobraćajnu nesreću - rekao je Memić.

 

Grupa građana koja je s Marijin-Dvora krenula na mirnu šetnju zaustavila se ispred Tužilaštva odakle su krenuli prema Skupštini Kantona Sarajevo gdje su željeli dati podršku Komisiji za sigurnost koja treba utvrditi eventualne nepravilnosti u  ovom slučaju. Time će današnji protesti biti završeni.     

 

 (N1/DEPO PORTAL/FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook