gdje je povjerenje u bh. pravosuđe

Jagland: Mora se poboljšati rad sudija i tužilaca u BiH

Front24.10.16, 09:22h

Jagland: Mora se poboljšati rad sudija i tužilaca u BiH
Ovaj visoki evropski zvaničnik, koji je u proteklom periodu imao važne sastanke s čelnicima svjetskih sila, za "Avaz" je ukazao na nedostatke u bh. pravosuđu, ali se osvrnuo i na ostale segmente u kojima kao država još moramo položiti ispit demokratičnosti

 

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland izjavio je u intervjuu za "Avaz" da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH mora biti ojačano jer igra ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u kompletno bh. pravosuđe.


Ovaj visoki evropski zvaničnik, koji je u proteklom periodu imao važne sastanke s čelnicima svjetskih sila, za "Avaz" je ukazao na nedostatke u bh. pravosuđu, ali se osvrnuo i na ostale segmente u kojima kao država još moramo položiti ispit demokratičnosti.

 

- Rekao bih da složenost pravosudnog sistema te prijetnje nezavisnosti pravosuđa utječu na njegovu efikasnost. Koraci koji se moraju poduzeti odnose se na poboljšanje profesionalizma, integriteta i odgovornosti sudija i tužilaca. Također, raspoloživa sredstva se moraju trošiti na više pouzdan način i efikasnije nego kako je to sada slučaj, s fragmentiranim budžetskim planiranjem - poručuje Jagland.

 

Grupa zemalja Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) sačinila je kompletan izvještaj o tome šta je potrebno činiti u ovoj oblasti, a Jagland navodi da je u tom izvještaju navedeno i da se pravosudni sistem u BiH možda može nositi s krivičnim predmetima, dok i dalje ima zaostataka što se tiče građanskih i privrednih predmeta.

 

- Budžet pravosudnog sistema raste. Ovo je dobrodošao razvoj. U odnosu na bogatstvo zemlje predstavlja značajna izdvajanja, iako je iznos po stanovniku dobrano ispod evropskog prosjeka - rekao je Jagland.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook