Rašid el-Kavari pojasnio

Ambasador Katara u BiH: Arapi ne vrše invaziju na BiH!

Hronika22.10.16, 16:51h

Ambasador Katara u BiH: Arapi ne vrše invaziju na BiH!
Ambasador El-Kavari govori i o spremnost Katara da ulaže u BiH, o pomoći našoj zemlji, te iznosi svoje poglede na situaciju u BiH i na Bliskom istoku

 

Arapi ne vrše invaziju na Bosnu i Hercegovinu, kaže u intervjuu za "Dnevni avaz"  katarski ambasador u našoj zemlji Rašid el-Kavari.

 

On tako reagira na sve češće komentare o masovnom prisustvu državljana arapskih zemalja koji ovdje dolaze turistički ili da posluju, odnosno kupuju nekretnine. Ocjene o arapskoj sveprisutnost u BiH smatra preuveličanim, a kad je riječ o kupovini nekretnina, ističe da Arapi više kupuju u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj nego u BiH. 

 

Ambasador El-Kavari govori i o spremnost Katara da ulaže u BiH, o pomoći našoj zemlji, te iznosi svoje poglede na situaciju u BiH i na Bliskom istoku.

 

Prilikom posjete katarskog emira, šeika Tamima Bin Hamada al-Thanija našoj zemlji početkom ove godine najavljeno je zvanično formiranje Fonda prijateljstva BiH i Katara. Jeste li zadovoljni realizacijom navedene ideje, u kojoj je ona fazi i kada možemo očekivati prve projekte? 

 

- U pravu ste, prilikom posjete Nj. V. šeika Tamima Bin Hamad Al-Thania, emira Države Katar, Allah ga sačuvao, BiH, razgovarano je sa delegacijom vaše zemlje između ostalog i o formiranju „Fonda prijateljstva“ za pomoć vašem mladom naraštaju bez obzira na naciju ili etničku pripadnost, polazeći od iskustva koje Katar ima sa sličnim fondovima u Tunisu i Japanu, koji su ostvarili izvanredne rezultate. Ovaj vid saradnje služi za pomoć mladima, kako bi dobili priliku da rade, da stvaraju svoju budućnost i da ostanu u ovoj državi.

 

Želim još reći da je jedna visoka delegacija iz Katara posjetila BiH prema uputama Nj.V. Emira Države Katar, i imala je sastanke sa zvaničnicima u bh. institucijama, radi iznalaženja najboljih metoda za aktiviranje rada pomenutog Fonda koji će pružiti pomoć malim i srednjim preduzećima. Trenutno nemam detalje o daljim koracima, ali sam siguran da će katarska i BH strana naći najbolji način za aktiviranje rada Fonda u najkraćem periodu. 

 

Da, u BiH se posljednjih godina dosta govori o direktnim stranim investicijama, dok nam građani prigovaraju da su te investicije nevidljive. Kada će BiH osjetiti značaj stranih ulaganja pa i iz zemalja poput Katara i šta je, po Vama, potrebno da bi se to i dogodilo?

 

- Želim na početku naglasiti da BiH ima ogromne resurse koji su potrebni stranim investitorima u raznim oblastima, ali nažalost postojeći zakoni i birokratija, na što uvijek ukazujemo, sprječavaju ulazak velikih investicija kao što je to slučaj u državama okruženja.

 

Bez obzira na te administrativne i zakonodavne poteškoće, i na negativnu sliku koju neki mediji prave radi buđenja sumnje u te investicije, neke individualne investicije sa Bliskog istoka, naročito iz zemalja Zaljeva, ipak, ulaze u BiH. Možda rezultati tih investicija nisu trenutno vidljivi, ali mislim da u sektoru turizma već možemo vidjeti neke rezultate, posebno u Sarajevu i ostalim turističkim gradovima kao što su Mostar, Travnik, Bihać i drugi.

 

Što se tiče velikih investicija, smatram da su investitori počeli pridavati veliku pažnju BiH. Stoga sam siguran da će doći do tih velikih investicija, pogotovo nakon što je BiH počela provoditi ekonomsku agendu i reforme za integraciju s Europskom unijom (EU).

 

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook