Presjednik RS-a priprijetio

Milorad Dodik: Prošlo je vrijeme 'mrkve i štapa', ako me probaju sankcionisati, RS će odmah...

Front21.10.16, 15:30h

Milorad Dodik: Prošlo je vrijeme 'mrkve i štapa', ako me probaju sankcionisati, RS će odmah...
- Ne može neko očekivati da se bavimo evropskim politikama, a da sa strane dođe kazna - kategoričan je Dodik


Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik odbacio je bilo kakvu mogućnost sankcija prema njemu zbog septembarskog referenduma o danu RS-u, a ukoliko ih i bude, RS će izaći iz agende o evropskom putu BiH.

 

Komentirajući tvrdnje da se u Evropskom parlamentu priprema rezolucija o osudi referenduma u RS-u, istakao je da se Evropa ne može praviti na sankcijama.

 

- Ne može neko očekivati da se bavimo evropskim politikama, a da sa strane dođe kazna - kategoričan je Dodik, ali i dodaje da ne očekuje da se usvoji rezolucija i da se u izvještaju Evropske komisije nađe teška ocjena o referendumu, jer, naveo je, i RS, ima mogućnost da na to utiče.

 

-Ukoliko do toga dođe, redefinirat ćemo svoj odnos prema evropskoj agendi - rekao je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da je davno prošlo vrijeme „mrkve i štapa“.

 

O istoj temi, i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović je kazao da bilo kakve sankcije nikada nisu donijele dobro bilo kome u BiH, a da se ustav i zakoni BiH moraju poštivati, bez obzira na to da li se s njima slažemo ili ne.

 

Naveo je da je srpski narod na referendumu kazao šta želi, kao i kroz lokalne izbore kako promišlja o vođenju politike u ovom trenutku i time se moramo voditi.

 

Duboko vjeruje da je zadatak BiH da ne budu tema izvan te zemlje, jer kada su bili tema, bavili su se sami sobom.

 

-Mislim da iz tog vremena trebamo izaći - rekao je Čović i naveo da se u traženju evropskog puta mora paralelno ekonomsko-socijalno stabilizirati BiH i riješiti pitanja za kandidatski status BiH u EU.

 

Dat će, kaže, svoj doprinos u tom poslu.

 

Lideri HDZ-a i SNSD-a su najavili da će eksperti njihovih stranaka pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH.

 

Dodik je dodao da u RS-u postoji konsenzus o potrebi usvajanja tog zakona i da ima načina da se taj zakon usvoji i pored mogućeg protivljenja SDA.

 

I druge stranke u RS-u će, kaže, uključiti u pripremu tog zakona, "jer Ustavni sud BiH ne radi po zakonu već pravilima koje on donosi".

 

I Čović je kazao da vjeruje da će vrlo brzo imati rješenje za taj zakon. 

 

(FENA/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook