Lider HDZ-a upozorio

Čović: Postoji želja da se aktuelna vlast održi do kraja mandata, a da li će izdržati...

Front21.10.16, 13:41h

Čović: Postoji želja da se aktuelna vlast održi do kraja mandata, a da li će izdržati...
Na razini FBiH su već imali sastanak te istakli da oni koji su nadležni treba da nađu najbolja rješenja i provode određene operativne stvari

 

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da postoji želja da vlast na nivou BiH i u FBiH s trenutnim političkim strankama izdrži do kraja mandata, 2018. godine.



-Naša je želja da izdrži, a da li će izdržati, najmanje ovisi o HDZ-u, jer imamo veoma jasan i nedvosmislen stav o tome - rekao je Čović.



Ponovivši da svaki građanin može da vidi da li vlast na nivou BiH funkcionira ili ne, odnosno da li funkcionira parlament, Čović je naglasio da već odavno ne postoji parlamentarna većina i da se ona tvori od tačke do tačke dnevnog reda, što je neodrživo, posebno u zemlji koja želi da za godinu dana bude kandidat za EU i mora riješiti stotine tehničkih pitanja.



Stoga, kazao je, moraju razgovarati predstavnici stranaka, te se čeka povratak lidera SDA Bakira Izetbegovića iz Irana da bismo sagledali na koji način se neke stvari mogu ubrzati.



Na razini FBiH su već imali sastanak te istakli da oni koji su nadležni treba da nađu najbolja rješenja i provode određene operativne stvari.



-Za federalnu razinu vlasti smo ostavili rok od 10 do 15 dana da se završi sve ono što dugo stoji u parlamentu, odnosno to će biti preispitivano u izvršnoj vlasti i bit će usvojeno u parlamentu - rekao je Čović u izjavi novinarima, nakon razgovora s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook