VIDEO/ ZA NUSMIRA MEKIĆA NAGRADA U DANSKOJ

Student iz Tuzle bolji od svih: Male vjetroelektrane iz BiH pobijedile na svjetskom takmičenju startup ideja

Biznis Klub20.10.16, 20:09h

Student iz Tuzle bolji od svih: Male vjetroelektrane iz BiH pobijedile na svjetskom takmičenju startup ideja
Njegova ideja je bila napraviti male vjetroelektrane koje će svi moći priuštiti i koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine

 

 


Nusmir Mekić, zlatni student Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, osvojio je nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startup ideja u Danskoj.


Njegova ideja je bila napraviti male vjetroelektrane koje će svi moći priuštiti i koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.


Na takmičenju u Danskoj bilo je takmičara iz svih dijelova svijeta, sa najprestižnijih univerziteta. Da ideja iz BIH dobije nagradu bilo je iznenađenje za sve. Bilo je i za Mekića.


Nusmir Mekić, koji je studij Elektrotehnike u Tuzli zavrsio prosjekom 9,75, na projektu  malih i isplativih vjetroelektrana radio je šest mjeseci. Cilj mu je da ovaj projekat bude bh. proizvod, zbog toga nije tražio strane investiture da ga finansiraju.


Iako realizacija takvog projekta zahtijeva mnogo vremena i truda, Mekić kaže da mu je nagrada dala dodatni poticaj da nastavi sa svojim radom. Na naučna istraživanja potiče i druge Bosance i Hercegovce.


Nusmir naglašava da je podrška države izostala, ali da to nije razlog da ne nastavi sa naučno istraživačkim radom. Nada se da će ovaj projekat uskoro zaživjeti u praktičnom smislu.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

(TV1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook