Prekrižite ih

Ovih deset životnih navika čini vas starijima

Lifestyle20.10.16, 19:03h

Ovih deset životnih navika čini vas starijima
Iako starenje niko ne može - i ne treba - zaustaviti, postoje navike koje starenje ubrzavaju

 

Starenje nitko ne može izbjeći, no ipak neki ljudi stare sporije, a drugi brže. Koja sijeda viška može djelovati i šarmantno, no naglo boranje lica nikoga neće razveseliti. Iako starenje niko ne može - i ne treba - zaustaviti, postoje navike koje starenje ubrzavaju.

 

Dobra je vijest da ih gotovo sve možete izbjeći:

 

1. Pretjerujete s izlaganjem suncu

 

Ne mislimo pritom samo na izležavanje na plaži tijekom ljeta, jer suncu smo izloženi i sve ostale dane u godini. Većina zaboravlja nanijeti kremu za sunčanje prilikom svakodnevnih šetnji gradom ili misle da sunce nije opasno ako je skriveno iza oblaka. Šteta izazvana UV zračenjem ne može se više ispraviti, no može se spriječiti. Također ne treba zaboraviti da se ne radi samo o izbjegavanju bora, već i opasnih oboljenja kože poput karcinoma.

 

2. Ne izlažete se suncu dovoljno

 

Niti premalo sunca nije dobro, jer može uzrokovati nedostatak vitamina D. Ako većinu vremena provodite u zatvorenom pred televizorom, vaše tijelo neće primiti potrebnu količinu dnevne svjetlosti što također može negativno utjecati na zdravlje. Sa suncem je naprosto tako: ne valja kad ga je previše, ne valja kad ga je premalo. Pokušajte zato pronaći pravi balans.

 

3. Ne spavate dovoljno

 

O važnosti dobrog sna puno se govori i to je u redu, jer bez sna ni tijelo ni um ne funkcioniraju kako treba. Nekima treba nešto više sna pa spavaju i po devet sati, neki se odmore i za šest, no u svakom slučaju treba slušati svoje tijelo i dati mu onoliko sna koliko mu je potrebno. Ono će vam na tome zahvaliti svojim odmornim izgledom.

 

4. Ne hidratizirate kožu ili koristite posve pogrešne preparate

 

Svaku kožu valja hidratizirati, kako onu žensku, tako i mušku. No mnogi muškarci misle da su "kremice" isključivo ženska stvar pa zato njihova koža izgleda kao Sahara što nije nimalo privlačno. Kad su kreme u pitanju, dobra je vijest da krema ne mora nužno biti skupa da bi bila učinkovita i dobra. Najvažnije je odabrati vrstu kreme koja odgovara vašoj koži, a pri toj odluci može vam pomoći dermatolog ili kozmetičar.

 

5. Za lice koristite bilo kakav sapun

 

Za sapune vrijedi upravo obratno nego za kreme: jeftini i preagresivni sapuni itekako će naštetiti vašoj koži pa ako imate naviku lice prati sapunom, odvojite ipak koju kunu više i nabavite onaj blaži i primjereniji pranju lica. Sapuni izrazito isušuju kožu, a suha je koža sklonija borama i oštećenjima. Bolje je zato koristiti posebne sapune za lice ili gelove za čišćenje.

 

6. Niste dovoljno aktivni

 

Dobra vijest glasi da vježbanje neće vratiti samo tonus vašim mišićima, već i sjaj vašoj koži. Naime, riječ je u cirkulaciji koja se uslijed vježbanja popravlja. Također, ako ste vježbač - početnik, znajte da što više vježbate, muka se s vremenom smanjuje, a osjećaj zadovoljstva povećava.

 

7. Uzrujavate se zbog svake sitnice

 

Znanstvenici su otkrili da stres i njime uzrokovano povišenje razine kortizola, mogu voditi do razvoja srčanih bolesti i povišenog tlaka, zatim do problema s erekcijom i sličnih poteškoća. Stres se također odražava i na vašoj koži koja djeluje beživotno i bez sjaja. Jasno da stres nikada nećete moći u potpunosti otkloniti, ali doista nije potrebno da se uzrujavate baš oko svake sitnice.

 

8. Jedete pogrešne stvari

 

Dobre su: omega 3 masne kiseline, antioksidansi, vlakna, obroci s niskim glikemijskim faktorom, vitamini. Loše su: šećeri, jako masno meso, bijelo brašno. Ne kaže se uzalud: Ono si što jedeš!

 

9. Pijete više nego biste trebali

 

Sigurno ste primijetili da se na nečijem licu točno može vidjeti pije li možda previše. Prekomjerno uživanje u alkoholu prvo će se odraziti na vašoj koži jer alkohol kožu izrazito isušuje.

 

10. Pušite

 

Zar doista trebate još koji razlog da prestanete pušiti.

 

(Živim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook