NAPUŠTANJE SREBRENICE

Senahid Ahmetović: '95. sam bježao od puške, a sad odlazim zbog psihološkog rata

Front20.10.16, 11:29h

Senahid Ahmetović: '95. sam bježao od puške, a sad odlazim zbog psihološkog rata
Prva porodica odselila je iz Srebrenice 3. oktobra, a imali su riješeno egzistencionalno pitanje, dok je taj grad sinoć napustio i Senahid Ahmetović iz Sućeske, jedan od prvih povratnika

 

U Srebrenici, gdje su još prisutne tenzije nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila izborne rezultate za načelnika Općine prema kojima je zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić pobijedio u utrci za načelnika, pojedini Bošnjaci razmišljaju o ponovnom napuštaju svog rodnog grada.

 

Prva porodica odselila je iz Srebrenice 3. oktobra, a imali su riješeno egzistencionalno pitanje, dok je taj grad sinoć napustio i Senahid Ahmetović iz Sućeske, jedan od prvih povratnika.

 

- Odlazim iz Srebrenice za boljim životom, jer ovdje za obične građane nema života. Godine 1995. sam otišao šumom, bježeći od puške. Tada smo bili puškom primorani da napustimo Srebrenicu, a sad odlazim zbog psihološkog rata - tvrdi u izjavi za Fenu Ahmetović.

 

Kaže da je teško napustiti svoj zavičaj, ali da odlazi zbog svojih razloga i i zbog politike, navodeći da se ipak ne plaši nikoga. Upozorava također da će, "ukoliko politika bude drugačija“, inicirati vađenje kostiju svog oca iz Memorijalnog centra u Potočarima.

 

Senahidova kćerka Samra poručuje da je teško napustiti svoj grad, gdje je provela djetinstvo i gdje ostavlja najbolju prijateljicu.

 

- Teško je sve ostaviti, ali se nadam da će mi biti bolje. Učestvovala sam na raznim radionicama u Srebrenici i bila sam učesnica Superara u Srebrenici - kazala je Samra Ahmetović.

 

Dok neki razmišljaju o napuštanju grada zbog trenutne političke situacije, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Alija Tabaković poručuje da, bez obzira na rezultate izbora, Bošnjaci ne trebaju razmišljati o napuštanju Srebrenice. 

 

Bošnjaci ne smiju, ističe on, nasjedati na provokacije "koje dolaze s druge strane" te moraju ostati mirni i dostojanstveni.

 

- Mi koji smo odgovorni za narod, moramo voditi računa kako zadržati bošnjačko stanovništvo u Srebrenici i radnu snagu u Srebrenici te omogućiti nesmetan život u svakom segmentu - poručuje Tabaković.

 

Nakon što je CIK donio odluku o utvrđivanju rezultata izbora, Ćamil Duraković, koji je u proteklih osam godina obavljao funkciju općinskog načelnika, izjavio je da ne prihvata poraz i da će njegov pravni tim podnijeti žalbu.

 

-Ne prihvatam bilo kakav poraz niti to mogu dok se proces ne okonča dokraja. Angažirao sam pravni tim koji će do srijede pripremiti tužbu koju ćemo podnijeti. Ne prihvatamo činjenicu da neko na nelegitiman način dobije izbore u Srebrenici - izjavio je Duraković.

 

Žalbu za kršenje izbornog zakona će uložiti i Stranka demokratske akcije, te će tražiti ponovno brojanje glasova sa svih redovnih biračkih mjesta za općinu Srebrenica, kao i glasova pristiglih poštom.

 

Istovremeno, četiri udruženja žrtava genocida podnijela su krivičnu prijavu protiv svih članova Centralne izborne komisije BiH zbog, kako su naveli, sumnje da su počinili nezakonitosti u toku izbornog procesa u Srebrenici.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook