FOTO PRIČA/ ZLATNA PLAKETA ZA BIVŠEG PREDSJEDNIKA HRVATSKE

Stjepan Mesić sa prijateljima iz Sarajeva i Sandžaka: Svečanost i druženje sa velikom historijskom ličnošću

Hronika18.10.16, 10:33h

Stjepan Mesić sa prijateljima iz Sarajeva i Sandžaka: Svečanost i druženje sa velikom historijskom ličnošću
Priznanje velikoj historijskoj ličnosti i prijatelju BiH i Sandžaka uručio Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja građana porijeklom sa Sandžaka. Hrvatski političari nisu trebali sami dolaziti u Stolac, istakao Mesić na susretu i druženju u Sarajevu


 


Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i posljednji član Predsjedništva Jugoslavije, dobitnik je Zlatne plakete Udruženja građana Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka. Priznanje je dodijeljeno na susretu ove historijske ličnosti sa predstavnicima ovoga udruženja koje je upriličeno u Sarajevu, uz prisustvo velikog broja zvanica i javnih ličnosti.


Zlatnu plaketu, rad poznatog akademskog slikara Džeke Hodžića, uručio je Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja. On je o razlozima zašto je Stjepan Mesić dobio ovo najviše priznanje njihovog udruženja, na skupu izjavio:


- Zlatnu plaketu uručujemo Stjepanu Mesiću kao velikom humanisti i borcu za manjinska prava. S druge strane, on je sam izrazio želju da napravimo ovo druženje u našim prostorima i mi smo počačastvovani njegovom posjetom.


O razlozima svog dolaska u Sarajevo i ovo udruženje, Mesić je rekao:


- Sa Sandžaklijama sam dobro oduvijek sarađivao, naročito u vrijeme rata za odbranu Hrvatske i to je jedan od razloga zašto sam ovdje. Mi u Hrvatskoj smo zahvalni Sandžaklijama koji su stali u odbranu Hrvatske i ja im to nikada ne mogu zaboraviti. A ovo priznanje znači da se neko sjeća onoga što smo napravili prije, drago mi je da ima još ljudi koji se toga sjećaju.


Prijateljsko druženje sa Mesićem u prostorima ovoga udruženja trajalo je više od sata i bila je to prilika da se mnogi podsjete nekih od historijskih događaja u BiH i ovome regionu. Osim agilnog predsjednika udruženja Ekrema Lekića, bili su tu i mnogi drugi uglednici porijeklom iz Sandžaka: Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Jusuf Pušina, ratni ministar unutrašnjih poslova BiH, Selmo Cikotić, nekadašnji ministar odbrane BiH, Ramiz Dreković, penzionisani general Armije BiH, i mnogi drugi.


Tokom susreta se razgovaralo i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, odnosima Hrvatske i BiH, separatističkoj politici Milorada Dodika u RS, ali i o situaciji nakon izbora u Stocu.


- Političari iz Hrvatrske nisu trebali sami dolazi u Stolac, to trebaju da rješavaju institucije sistema u BiH, istakao je on.


Inače, Udruženje građana Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka je najveće i najutcajnije ove vrste, okuplja veliki broj istaknutih ličnosti javnog, akademskog, privrednog i kulturnog života iz BiH, ali i čitavog svijeta.


Posljednjih godina, pod vodstvom Ekrema Lekića, nekadašnjeg direktora SDP BiH i prvog suradnika Nijaza Durakovića, postiže značajne uspjehe u oblasti političkih i ekonomskih odnosa i razvoja BiH, Sandžaka i Srbije, obrazovanja i stipendiranja talentiranih studenata i učenika, kao i u kulturnoj i naučnoj promociji Sandžaka u BiH, regionu i čitavom svijetu.


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook