4. novembra u BKC-u

Marc Ribot na 20. Jazz Festu

Kultura17.10.16, 13:45h

Marc Ribot na 20. Jazz Festu
Ribot se ove godine vraća u Sarajevo, na 20. Jazz Fest sa grupom Asmodeus koja će nastupiti u okviru sarajevskog maratona Johna Zorna na kojem će biti predstavljene nove kompozicije iz knjige The Bagatelles, 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru

 

Kada je prvi put dogovaran nastup američkog gitariste Marca Ribota na Jazz Festu Sarajevo, šest mjeseci prije planiranog koncerta Ribot je otkazao solo turneju da bi odgovorio na poziv Toma Waitsa za snimanje albuma Real Gone. Četiri godine kasnije, 2007. godine, održao je dogovoreni solo koncert na 11. Jazz Festu Sarajevo.


 
Ovaj gitarista i kompozitor gostovao je na nekim od najuspješnijih albuma Elvisa Costella, Marianne Faithful, spomenutog Waitsa, a sarađivao je sa ikonama američke avangarde kao što su Arto Lindsay, John Zorn, Bill Frisell, John Lurie, Anthony Coleman, Don Byron, istovremeno vodeći uspješnu solo karijeru i karijeru lidera mnogih stilski različitih bendova kao što su Ceramic Dog, Los Cubanos Postizos i drugi, uključujući i Young Philadelphians sa kojima je nedavno objavio album i okončao prvi dio promotivne evropske turneje.


 
Ribot se ove godine vraća u Sarajevo, na 20. Jazz Fest sa grupom Asmodeus koja će nastupiti u okviru sarajevskog maratona Johna Zorna na kojem će biti predstavljene nove kompozicije iz knjige The Bagatelles, 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru.


 
Asmodeus čine i basista Trevor Dunn (Mike Patton, Mr. Bungle, Secret Chiefs 3) i bubnjar Kenny Grohowski (Cassandra Wilson, Giovanni Hidalgo) pod dirigentskom palicom Johna Zorna. Ansambl je nastao kao Zornov projekat, snimio je repertoar The Book of Angels, iz druge knjige opusa epskih razmjera Masada Johna Zorna, sa kojim Ribot uspješno sarađuje već decenijama i sa kojim je snimio više od 30 albuma.

 

Ulaznice za John Zorn's Bagatelles Marathon Sarajevo i ostale koncerte Jazz Festa možete po pretprodajnim cijenama kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook