Vjerovali ili ne

Princ se pomirio s tužnom istinom, Arape čeka...

Biznis Klub15.10.16, 20:33h

Princ se pomirio s tužnom istinom, Arape čeka...
Prestolonasljednik Muhamed bin Salman predstavio je plan

 

Saudijska Arabija planira da uvede dodatne mjere štednje jer trenutno ima najveću budžetsku rupu među 20 najjačih ekonomija svijeta.


Kraljevina planira da ukine projekte vrijedne više od 20 milijardi dolara, pošto se pomirila sa nižim cijenama nafte.


Kako prenosi Blumberg, Rijad će srezati kapitalna ulaganja na 20,6 milijardi dolara (75,8 milijardi rijala) ove godine u odnosu na 70,2 milijarde dolara (263,7 milijardi rijala) prošle godine. 


Prije dvije godine, kapitalna potrošnja u zemlji iznosila je 98,6 milijarde dolara (370 milijardi rijala). 


"Voljela bih da sam vidjela veća smanjenja u tekućoj potrošnji, umjesto fokusiranja gotovo isključivo na kapitalne izdatke", izjavila je Katija Hak, direktorica istraživačkog odjeljenja za Bliski istok u banci Emirejts NBD. 


Prema njenom mišljenju, ovo će na kratak rok usporiti rast, pošto se smanjuje državna potrošnja i investicije. 


Podsjetimo, Saudijska Arabija već je srezala plate ministara 20% i smanjila bonuse državnih službenika, što je bio presedan u zemlji. 


Očekuje se da će zbog ove mjere potrošnja pasti na 155 milijardi dolara ove godine sa prošlogodišnjih 190 milijardi dolara. 


Privredni rast kraljevine će, prema procjeni banke HSBC Holdings, vjerovatno usporiti na 0,6 odsto u ovoj godini u odnosu na lanjskih 3,4 odsto. 


Prestolonasljednik Muhamed bin Salman predstavio je plan za poboljšanje ekonomije i spas od niske cijene nafte. Ali izgleda da druge oblasti ekonomije te zemlje naprosto nisu dorasle naftnom sektoru.

 

(B92.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook