bogat kulturni događaj

Muzička akademija u Sarajevu predstavlja program u čast muzikologu Ivanu Čavloviću

Kultura14.10.16, 13:40h

Muzička akademija u Sarajevu predstavlja program u čast muzikologu Ivanu Čavloviću
U predstojeću srijedu, 19.10.2016, u pripremi su dva događaja, prvi naučni, a drugi umjetnički, koji s dvije strane osvjetljavaju predmet muzikološke nauke

 


Muzička akademija u Univerziteta u Sarajevu priređuje poseban program u čast najznačajnijem bosanskohercegovačkom muzikologu, profesoru i donedavno dekanu Muzičke akademije u Sarajevu, Ivanu Čavloviću.

 

U predstojeću srijedu, 19.10.2016, u pripremi su dva događaja, prvi naučni, a drugi umjetnički, koji s dvije strane osvjetljavaju predmet muzikološke nauke.

 

Prvi događaj je promocija Čavlovićeve nove knjige, desete po redu u njegovoj višedecenijskoj izdavačkoj karijeri, naslovljenoj Eseji o muzici, ili, nacrt za socijalnu historiju muzike u Bosni i Hercegovini. Promotori će biti doc. dr. Fatima Hadžić, akademik Vladimir Premec i akademik Zdenko Lešić. U povodu ovog izdanja od visokog naučnog značaja, uvodne riječi, u ime izdavača, dat će dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Senad Kazić


Promocija knjige započet će u 18 sati u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH (Bistrik 7).


Odmah nakon promocije publika će biti pozvana da se preseli na Muzičku akademiju, Čavlovićev profesionalni dom u posljednje skoro četiri decenije. U čast svome profesoru, nekadašnji i sadašnji studenti Akademije, danas mahom njeni profesori, priređuju koncert naslovljen Posvećeno: Ivanu Čavloviću, kao izraz zahvalnosti i poštovanja za njegove napore kao profesora, dekana i mentora, ali i poznatog borca za status vrhunskih humanističkih vrijednosti u BiH.

 

cavlovic

 

Na koncertu nastupaju: Aida Čorbadžić, sopran, Melisa Hajrulahović Tomić, sopran, Tamara Arsovski, violina, Ilma Hodović, violina, Aida Dajić, viola, Belma Alić, violončelo, Sandin Redžo, kontrabas, Vedran Tuce, klarinet, Višnja Bakalar, klavir, Azra Medić, klavir, Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu.  Na programu su djela Bibera, Beethovena, Schuberta, Wolfa, Čavlovića.

 

Koncert će započeti u 19.30, u srijedu, 19. oktobra 2016. godine, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

 

Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook