Akademija objavila

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Bob Dylan

Kultura13.10.16, 15:13h

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Bob Dylan
Švedska kraljevska akademija je danas u Stockholmu u 13 sati objavila da je Nobelovu nagradu za književnost u 2016. godini dobio Bob Dylan. Ko je nagrađen književnim Nobelom objavila je okupljenim novinarima stalna tajnica Akademije Sara Danius

 

Iznenađujući, ali posve zasluženi dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2016. godini je američki muzičar i pjesnik Bob Dylan, objavila je Švedska akademija. Tajnica Akademije kratko je obrazložila da je Dylan ‘stvorio je novi poetski izraz u velikoj američkoj pjesničkoj tradiciji’. Nakon što je na nekoliko jezika pročitano objašnjenje Dylanova Nobela, okupljeni su novinari počeli aplaudirati.

 

Nobelova nagrada za književnost Bobu Dylanu ujedno je okončala i višedesetljetno ignoriranje američkih autora, s obzirom da je zadnji put literarni Nobel otišao u SAD 1993., kada je nagrađena velika afroamerička spisateljica Toni Morrison.

 

Od 1901. godine do danas Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je 108. puta, no samo 14. puta ženama. Četiri puta je književni Nobel bio dodijeljen istovremeno dvjema osobama, a najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio je tada 41-godišnji Rudyard Kipling, dok je najstarija bila 88-godišnja Doris Lessing.

 

Svake godine Nobelov komitet poziva između 600 i 700 organizacija i pojedinaca da nominiraju književnike za nagradu, nakon čega se sastavlja lista od 200 potencijalnih dobitnika. U proces se onda uključuje Švedska akademija - sastavljena od 18 književnih teoretičara, profesora književnosti i pisaca – koja donosi konačnu odluku. 

 

Prošle godine je književnog Nobela dobila Bjeloruskinja Svetlana Aleksievič za, kako su objasnili iz Švedske akademije, 'polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba'.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook