ZAOKRET U POSLOVANJU

Sarajevska pivara u procesu dokapitalizacije

Biznis Klub12.10.16, 12:20h

Sarajevska pivara u procesu dokapitalizacije
- Dokapitalizacija je jedan od važnih procesa koji će donijeti dodatnu finansijsku stabilnost i otvoriti prostor za dalja ulaganja u tržište i razvoj. Radi se o značajnom iznosu, od 15 miliona KM, a izvor sredstava su domaći investitori koji su prepoznali vrijednost i potencijal Sarajevske pivare, kažu u Sarajevskoj pivari d.d.

 

 
Sarajevska pivara je tokom prošle i ove godine napravila vrlo značajan zaokret u svome poslovanju. Mnoge aktivnosti su poduzete, među kojima su i vraćanje starog, dobrog okusa i kvaliteta, te uvođenje potpuno novog dizajna.


Konstantna su i ulaganja u proizvodne kapacitete i edukaciju uposlenih, započeta je i licencirana proizvodnju jednog od najprodavanijih njemačkih piva, Oettinger, za tržište regiona, a produžen je i ugovor s Pepsijem.


Prošle godine je u ovoj kompaniji zabilježen rast proizvodnje od skoro 30 posto, a i ove godine je zabilježen značajan rast.

 

Pozitivan trend stabilizacije Sarajevske pivare je primjetan, pa se ova kompanija emisijom dionica u vrijednosti od 15 miliona KM otvorila prema investitorima, čime Sarajevska pivara želi osnažiti planove da godišnje proizvede i plasira na tržište milion hl piva i milion hl bezalkoholnih osvježavajućih napitaka.


Ključne tačke plana za 2016. godinu, a koji bi trebao služiti kao podloga za ostvarivanje prodaje od 500 hiljada hl u 2017. godini, uključuju unaprijeđeni kvalitet proizvoda, veći proračun za marketing, proširenje proizvodnog portfolija, intenzivan rad na izvoznim tržištima, implementaciju novog infomacijskog sistema te promjenu u načinu prodaje i distribucije.


„Dokapitalizacija je jedan od važnih procesa koji će donijeti dodatnu finansijsku stabilnost i otvoriti prostor za dalja ulaganja u tržište i razvoj. Radi se o značajnom iznosu, od 15 miliona KM, a izvor sredstava su domaći investitori koji su prepoznali vrijednost i potencijal  Sarajevske pivare,“ kažu u Sarajevskoj pivari d.d.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook