Video / Pobjeda na Bilinom Polju

Bravo Zmajevi: Džeko dvostruki strijelac protiv Kipra

Sport10.10.16, 22:44h

Bravo Zmajevi: Džeko dvostruki strijelac protiv Kipra
Već na samom početku meča se vidjelo da se selektor Kipra Christoforou odlučio za defanzivnu igru i pokušaje da se golman BiH Asmir Begović ugrozi brzim kontranapadima

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Kipra 2:0, u susretu 3. kola kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

 

Izabranici Mehmeda Baždarevića započeli su susret na ''Bilinom polju'' agresivno, u želji da postignu rani pogodak koji bi demoralisao protivnika i značajno olakšao posao popularnim ''Zmajevima''.

 

Takav pristup igri donio je veliku priliku za selekciju BiH već u petom minutu utakmice, kada je Miralem Pjanić nakon ubačaja Edina Višće šutirao tik pored stative Panayiovog gola.

 

Već na samom početku meča se vidjelo da se selektor Kipra Christoforou odlučio za defanzivnu igru i pokušaje da se golman BiH Asmir Begović ugrozi brzim kontranapadima.

 

U 11. minutu Milan Đurić nakon kornera glavom šutira pravo u golmana Panayija.

 

Kipar je u nekoliko navrata opasno prijetio kontranapadima, ali odbrana BiH je uspješno rješavala situacije pred Begovićevim golom. Domaći nogometaši su često pokušavali pronaći rješenje dugim loptama, s obzirom da su se u napadu BiH nalazili korpulentni i visoki napadači Džeko i Đurić.

 

Do kraja prvog poluvremena nekoliko pokušaja glavom imao je Đurić, a prijetio je i Višća, međutim njihovi šutevi nisu bili dovoljno precizni te promjene rezultata nije bilo.

 

Početkom drugog poluvremena oba tima su imala dobre prilike za postizanje gola. BiH je nastavila s napadima, a Kipar s pokušajima kontranapada.

 

Nakon dobrog napada BiH u 52. minutu i ubačaja Višće, Edin Džeko dobro, ali neprecizno šutira glavom pored gola selekcije Kipra. Samo minut kasnije Džeko ponovo prijeti, ovoga puta nakon dodavanja Pjanića, ali gola nije bilo.

 

Džeko se u 57. minutu ponovo našao u prilici da savlada Panayija nakon odličnog dubinskog dodavanja Pjanića, ali kiparski golman brani njegov šut. BiH je u ovom periodu susreta ozbiljno prijetila, a Kipar je imao mnogo problema da organizuje napade i zadrži posjed lopte.

 

Umjesto Seada Kolašinca u 63. minutu u igru je ušao Izet Hajrović, koji je u prvom kontaktu s loptom šutirao, a njegov udarac krajnjim naporima brani Panayji.

 

Napadi reprezentacije BiH isplatili su se u 70. minutu nakon što je prvi gol na susretu postigao Džeko. Nakon greške odbrane Kipra Džeki je dodao Pjanić, a bh. centarfor nije imao problema da matira Panayija.

 

Dva minuta kasnije Džeko je nakon dubinskog dodavanja Hajrovića izašao ''oči u oči'' s Panayijem, ali Kipranin izlazi kao pobjednik iz tog duela nakon što je ''pročitao'' namjere kapitena selekcije BiH.

 

BiH je silovitim napadima u posljednjih petnaestak minuta utakmice nastojala postići drugi gol i riješiti pitanje pobjednika, a Kipar je također odlučio krenuti naprijed i pokušati doći do izjednačenja.

 

Pitanje pobjednika konačno je riješio raspoloženi Edin Džeko, koji je u 80. minutu nakon odlične akcije reprezentacije BiH glavom postigao svoj drugi gol na ovom susretu.

 

Do kraja utakmice BiH je imala još nekoliko prilika za uvjerljiviju pobjedu, ali promjene rezultata nije bilo. Nakon tri odigrana kvalifikaciona kola selekcija naše zemlje ima učinak od dvije pobjede (Estonija, Kipar) i poraza (Belgija).

 

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook