SKANDALOZNO/ 'DITA' MOŽE U EVROPU, ALI NE I U RS

Nakon referenduma, nova odluka iz drugog entiteta: Proizvodi iz Federacije ne mogu na police trgovina u RS-u!!!

Biznis Klub07.10.16, 19:25h

Nakon referenduma, nova odluka iz drugog entiteta: Proizvodi iz Federacije ne mogu na police trgovina u RS-u!!!
Ako se ova odluka bude prešutila i ovo se stvarno tražilo, onda je to klasično stvaranje države u državi


Izvor: RSE/Autor: Maja Nikolić


Nova odluka Skupštine Republike Srpske prema kojoj se kemijski proizvodi iz Federacije BiH ne mogu više naći na policama trgovina u Republici Srpskoj, mnoge je iznenadila. Traži se da se tvornice poput "Dite" ili "Tisala", kao i farmaceutskih kuća, registriraju prvo na području RS-a i samo kao takve mogu se naći na tržištu ovog bh. entiteta. Mnogi smatraju da je ovo, nakon referenduma, stvaranje novih nevidljivih granica unutar BiH, da ovakva odluka vodi, osim političkim, i privrednim podjelama.


Republika Srpska praktično zahtjeva da tvornice budu registrirane u njihovom Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite bez obzira što su već registrirane u Ministarstvu zdravlja Federacije BiH. Dževad Mehmedović iz tvornice deterdženata „Dita“ kaže da ovakva odluka neće nikome dobro donijeti.


„Ako se ova odluka bude prešutila i ovo se stvarno tražilo, onda je to klasično stvaranje države u državi. Prošao im je referendum, neka im sada i ovo prođe i to je onda sasvim jasno. Ako se ništa ne poduzme i bude li sprečavana naša prodaja u trgovačkim lancima u Republici Srpskoj, nama ništa drugo ne preostaje nego izaći na ulice.“


U Odluci Skupštine RS-a navodi se da je ona donesena jer pravilnici i zakoni u Federaciji nisu usklađeni sa standardima EU. Međutim, vlasnik tvornice deterdženata „Tisal“ iz Busovače, Salem Ekmeščić, pita se kako je onda moguće da njegova tvornica izvozi u zemlje EU, radi robne marke za trgovačke lance u EU, a u Republici Srpskoj njih kao proizvođače čekaju kazne.


„Ovo što se uslovljava iz Republike Srpske nama nikada nisu tražili iz zemalja EU u koje izvozimo. Šta je u pozadini ne bih se upuštao u procjenjivanje jer znate u kakvoj mi državi živimo. Mi drugog izbora nemamo nego za sada ovaj dio proizvoda povući s tržišta RS-a jer su kazne jako velike. Ja sam ubijeđen da će prema renomiranim firmama iz vana biti drugačiji odnos inspekcijskih službi, a prema nama drugačiji, ali šta mi tu možemo“, naglašava Ekmeščić.


U Privrednoj komori RS-a saznajemo da su pravilnici ovdje usklađeni s pravilnicima Švedske, no u "Diti" su uvjereni da sve ovo vodi stvaranju nevidljivih granica između dva entiteta u jednoj zemlji s tri i pol milijuna stanovnika. Naime, "Ditini" proizvodi iz Tuzle više se neće moći na policama trgovačkih lanaca samo dvadeset kilometara od ovog grada.


„Mi smo sve naše proizvode registrovali u Ministarstvu zdravlja Federacije BiH i svi naši proizvodi su međunarodnog karaktera. 'Dita' je uvijek izvozila, baš kao što i danas izvozi. Pitam se kako je moguće da se naši proizvodi mogu naći u Crnoj Gori ili na Kosovu, a ne mogu dvadeset kilometara od Tuzle, u RS-u“, kaže Mehmedović.


Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, smatra da je sada dužnost viših razina vlasti da reagiraju. I sam se pribojava da sve ono što je stvoreno na državnoj razini ne bude spušteno na entitetske.


„Pozivamo sva nadležna ministarstva u BiH da reaguju, da republička inspekcija u RS-u ovo reguliše kako proizvođači iz cijele BiH ne bi imali otežano poslovanje i dolazili u još goru situaciju nego što već jesu.“


Siniša Vukelić, urednik portala Capital iz Banjaluke, smatra da se ovakva odluka trebala donijeti kako bi se neki propisi koji nisu usklađeni trebali uskladiti. No nije dobro, kaže Vukelić ako iza ovakve odluke stoji politika.


„Bojim se da ovakav potez ne izazove posljedice i po proizvođače u RS-u jer možemo doći u situaciju da Parlament Federacije BiH donese propise u kojima može uvesti sličnu zabranu za neke druge proizvode iz RS-a. Zato je uvijek bolje da se sjedne za stol i pristupi dogovoru kako bi privreda mogla odvojeno od dnevnopolitičkih interesa da funkcioniše.“


Ovakva odluka Skupštine RS-a je iznenadna, ali i jasna. Sve one koji je ne budu poštovali čekaju enormno visoke kazne inspekcija. Sugovornici Radija Slobodna Evropa se pribojavaju da sve ovo vodi novim podjelama i da će dva entiteta u BiH u skorijoj budućnosti raditi i djelovati po sasvim različitim ekonomskim pravilima koje diktira politika i po cijenu općeg prosperiteta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook