Nakon blokade i posljednjeg računa

Kraj još jednog giganta: Hidrogradnja d.d. Sarajevo otišla u stečaj

Biznis Klub07.10.16, 14:48h

Kraj još jednog giganta: Hidrogradnja d.d. Sarajevo otišla u stečaj
Kako se dodaje, prijavu u stečajnu masu je potrebno izvršiti u datom roku s odgovarajućom dokaznom dokumentacijom i obaveznim pozivom na broj predmeta te dokazom o plaćenoj taksi. Posebnu pažnju treba obratiti na pravovaljan upis i na zastaru potraživanja koja se prijavljuju

 

Zvanično je otvoren stečajni postupak za Hidrogradnju d.d. Sarajevo, a rješenje o otvaranju postupka objavljeno je u Službenim novinama FBiH od 5. oktobra ove godine. 

 

-Ovim zvanično počinje da teče rok za prijavu u stečajnu masu, a koji traje 30 dana od dana objave. Najznačajnija stvar u svemu ovome za privrednike jeste da su prekinuti svi parnični i izvršni postupci koji su u toku te su na sva potraživanja automatski prestali da teku i kamate - saopćeno je iz LRC-a.

 

Kako se dodaje, prijavu u stečajnu masu je potrebno izvršiti u datom roku s odgovarajućom dokaznom dokumentacijom i obaveznim pozivom na broj predmeta te dokazom o plaćenoj taksi. Posebnu pažnju treba obratiti na pravovaljan upis i na zastaru potraživanja koja se prijavljuju.

 

Ročište za ispitivanje prijava potraživanja je zakazano za 16. novembar.

 

U saopćenju se dodaje da je u prethodnom periodu postojalo nekoliko različitih varijanti, a posljednja zvanična informacija je od aprila ove godine kada je Vlada Federacije BiH dala saglasnost za pokretanje postupka za ispitivanje uvjeta za otvaranje stečaja.

 

Po prijedlogu predlagača Hidrogradnja d.d. Sarajevo stečajni sudija Hakija Zajmović donio je rješenje 22. septembra ove godine kojim se stečaj proglašava otvorenim. Tim danom nastupile su pravne posljedice otvaranja stečaja kako je predviđeno Zakonom o stečaju FBiH. Za stečajnog upravnika imenovan je Zijad Fazlagić iz Sarajeva.

 

Iz LRC-a podsjećaju da je uvidom u finansijski izvještaj koji je predat kod nadležne državne agencije, a odnosi se na završni izvještaj za 2015. Hidrogradnja d.d. imala evidentiran dug prema Poreskoj upravi gotovo 59 miliona KM, a za PDV više od jedan milion KM, kao i veliki broj prijavljenih potraživanja od pravnih osoba uglavnom dobavljača u BiH. Evidentirani dug prema tim dobavljačima u BiH je oko sedam miliona KM, a na ime kratkoročnih kredita gotovo devet miliona KM uz registrovane ostale ukupne kratkoročne i dugoročne obaveze ukupno 70 miliona KM.

 

- Blokade račune su učestalo počele još od 2012. da bi posljednji aktivan račun bio 19. septembra ove godine. Također u prethodne tri godine zabilježen je drastičan pad prihoda od prodaje. U velikoj neizvjesnosti je svih 605 registrovanih uposlenika koji će čekati ishod stečajnog postupka- stoji u saopćenju LRC-a.

 

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook