uživajte u kvalitetnom teatru

Ne propustite MESS: Četiri predstave na repertoaru u dane vikenda

Kultura01.10.16, 15:27h

Ne propustite MESS: Četiri predstave na repertoaru u dane vikenda
Na repertoaru za subotu planirana je predstava “Dom Eros vjera“, Andreja Kalinke i Ivana Martinke te “Konferencija ptica“, Nine Rajić Kranjac, dok će u nedjelju publika moći pogledati predstavu iz Velike Britanije “Iza kulisa biskvit zemlje“

 

Nakon što je sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu predstava “Galeb“, mađarskog reditelja Tamasa Aschera zvanično otvorila 56. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, festivalski vikend proteći će u znaku četiri predstave i programa “Fokus Slovačka“.

 

Na repertoaru za subotu planirana je predstava “Dom Eros vjera“, Andreja Kalinke i Ivana Martinke te “Konferencija ptica“, Nine Rajić Kranjac, dok će u nedjelju publika moći pogledati predstavu iz Velike Britanije “Iza kulisa biskvit zemlje“.

 

Kao dio oba festivalska dana, publici će se kroz dva odvojena dijela predstaviti i “Projekt Pravda“, Regionalne pozorišne platforme koju čine akademije iz šest država regiona.

 

Slovačka predstava “Dom Eros vjera“ scensko je djelo koje se sastoji od teatarskih, muzičkih i slikarskih elemenata koji su, iako posebni, u određenim kontekstima neodvojivi i kontinuirano utječu jedan na drugog.

 

Predstava će na sceni Kamernom teatra 55 igrati sa početkom u 20 sati. Nakon sedamdesetominutnog druženja sa slovačkom trupom, publika će od 22 sata na sceni Sarajevskog ratnog teatra moći gledati predstavu koja dolazi iz Slovenije, “Konferencija ptica“.

 

Ova predstava završni je rad rezidente rediteljice u Glej Teatru iz 2015. godine, Nine Rajić Kranjac, te istovremeno njen magistarski rad na programu za Teatarsku i radio režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani.

 

Predstava koju je režirala Nina Rajić Kranjac sa šest glumaca i glumica igra se za publiku koja broji 40 osoba koje zajedno sa glumačkom ekipom krenu otkrivati tekst kroz ozračje koje predstava i ambijent u njima stvaraju i kroz putovanje kroz vlastito sebstvo.

 

Domaćoj teatarskoj publici u nedjelju će se uz podršku British Councila u Bosni i Hercegovini, predstaviti i britanska produkcija Touretteshero sa predstavom “Iza kulisa biskvit zemlje“.

 

Autorica Jess Thom ima Touretteov sindrom, poremećaj zbog kojeg 16.000 puta dnevno ponovi riječ "biskvit". To neobično neurološko stanje omogućava joj da ima jedinstven pogled na život, pogled koji ona sad prezentira svijetu.

 

Ova solo-predstava dvaju žena kombinira komediju, lutkarstvo, pjesmu i nevjerovatne tikove kako bi istražila spontanost, kreativnost, invalidnost i sve ono što nikad ne biste ni pomislili da bi vas moglo nasmijati. Jess neurološki nije u stanju držati se teksta te je stoga nemoguće imati dvije iste predstave. I tu počinje sva zabava.

 

Predstava će igrati na sceni Pozorišta mladih sa početkom u 20 sati.

 

Sedam kratkih predstava akademija i fakulteta iz Beograda, Zagreba, Novog Sada, Ljubljane, Skoplja, Cetinja i Sarajeva predstavit će se na 56. MESS-u u dva odvojena igranja u subotu i nedjelju od 18 sati na sceni Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

 

Regionalna pozorišna platforma koju čine akademije iz šest država regiona nastala je u junu 2013. godine, a tokom 2015. i 2016. godine sedam je umjetničkih timova na partnerskim akademijama pripremalo dramske komade, koji su objedinjeni pod zajedničkim naziv “Projekt: Pravda“.

 

Prvi festivalski vikend, ljubiteljima i ljubiteljicama teatra ponudit će i program posvećen slovačkom teatru, “Fokus Slovačka“.

 

U subotu u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo teatrologinja i historičarka Juliana Beňová držat će predavanja o temi “Savremeno pozorište i drama u Slovačkoj“, dok će se u Kamernom teatru 55 održati scensko čitanje drame "Leni", saopćeno je iz Pres-službe MESS-a.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook