U VSTV negirali optužbe

Sud BiH demantovao navode VSTV-a: Ignorisali ste naše zahtjeve za popunu sudačkih mjesta

Front30.09.16, 15:39h

Sud BiH demantovao navode VSTV-a: Ignorisali ste naše zahtjeve za popunu sudačkih mjesta
Sud BiH je konačno početkom ove godine tražio da se broj sudija poveća na 70, a VSTV je povećao broj sudija s 53 na 57, ali ni te pozicije još nisu popunjene, saopćeno je iz BIRN-a BiH

 

Državni sud je demantirao navode Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u vezi s popunjavanjem sudskih pozicija u ovoj instituciji.

 

U Sudu BiH su pojasnili da nisu tražili raspisivanje konkursa, ali da jesu uputili zahtjev za imenovanje sudija VSTV-u, što podrazumijeva raspisivanje konkursa i predstavlja ustaljenu proceduru prilikom prijema i imenovanja nosilaca pravosudnih institucija.

 

U dopisu dostavljenom Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRNBiH), Sud BiH navodi da su se više puta obraćali VSTV-u sa zahtjevima za povećanje sistematizacije i popunu praznih mjesta, kao i da je "svaki zahtjev bio detaljno obrazložen i potkrijepljen lako provjerljivim činjenicama".

 

BIRNBiH je prošle sedmice pisao o tome kako u Državnom sudu trenutno ima pet otvorenih sudačkih pozicija, odnosno da je od budžetiranih 58 pozicija imenovano 53 sudija, od kojih je jedan pod suspenzijom.

 

Kao razlog za ovakvo stanje, u Sudu BiH krive VSTV jer smatraju da "ignoriraju njihove zahtjeve".

 

U VSTV-u su negirali ove optužbe navodeći da nisu krivi što nije došlo do popune sudačkih mjesta.

 

- Konkurs za ove pozicije nije raspisan s obzirom na to da iz Suda BiH nije dostavljen zahtjev da se konkurs raspiše, odnosno da postoje svi potrebni uvjeti za popunjavanje tih pozicija. Naime, samo donošenje odluke o proširenju sistematizacije ne znači automatski da se te pozicije mogu odmah i popunjavati - naveli su tada iz VSTV-a BiH.

 

Nakon objave teksta, BIRN-u su iz Državnog suda dostavili hronologiju korespondencije sa VSTV-om iz koje je vidljivo da su od kraja 2014. godine ovoj instituciji dostavili deset dopisa u kojima su, ili tražili povećavanje sistematizacije, ili popunu već predviđenih sudačkih pozicija.

 

Tako je u proljeće prošle godine, Sud BiH u dopisu zatražio da se popuni pet sudijskih mjesta jer, u suprotnom, kako su naveli, "ova institucija neće moći odgovoriti svojim zakonskim obavezama i očuvati ažurnost u radu".

 

- Sud podsjeća VSTV na potrebu imenovanja novih sudija za rad na predmetima ratnih zločina, a imajući u vidu obaveze koje proizilaze iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i povećanog priliva predmeta koji je posljedica enormnog jačanja Tužilaštva BiH tokom 2013. i 2014. godine - naveli su iz Suda BiH u dopisu.

 

Krajem prošle godine, nakon imenovanja novih osam tužilaca u Tužilaštvo BiH koji su trebali raditi na predmetima terorizma, iz Suda BiH su se ponovo obratili VSTV-u i naveli da je došlo do "potpunog nesrazmjera" u kojem 62 tužioca radi na 20 sudija krivičara u prvom stepenu.

 

- Stoga se ukazuje potreba da kadrovsko jačanje Tužilaštva prati i povećanje i jačanje sudijskih kapaciteta Suda BiH. Sud navodi da jedino svrsishodno djelovanje je paralelno imenovanje novih sudija Suda BiH i proširenje sistematizacije Suda ukoliko se imenuju novi tužioci u Odjel za terorizam Tužilaštva BiH - naveli su iz Državnog suda.

 

Sud BiH je konačno početkom ove godine tražio da se broj sudija poveća na 70, a VSTV je povećao broj sudija s 53 na 57, ali ni te pozicije još nisu popunjene, saopćeno je iz BIRN-a BiH. 

 

(FENA/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook