Sutra počinje predizborna šutnja

Šantić: Izvršene sve pripreme za održavanje lokalnih izbora 2. oktobra

Front30.09.16, 13:08h

Šantić: Izvršene sve pripreme za održavanje lokalnih izbora 2. oktobra
Šantić je pozvao birače da u što većem broju 2. oktobra izađu na svoje biračko mjesto i zaokruže onu opciju koja im odgovara

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izvršila je sve neophodne pripreme da bi 2. oktobra u sedam sati sva biračka mjesta bila otvorena i izborni proces trajao do 19 sati - kazao je novinarima danas u Sarajevu predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.

 

Podsjetio je da je period izborne šutnje od subote, 1. oktobra, od sedam sati pa do nedjelje, 2. oktobra, do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. U tom periodu je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija radi uticaja na birače, odnosno vođenje bilo kakve kampanje koja bi eventualno mogla opredijeliti određeni broj birača da glasaju za određenu biračku opciju.

 

Šantić je istaknuo da birači mogu glasati s važećim identifikacionim dokumentima koje su izdali zvanični organi u BiH, a to su lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

 

- To su ta tri dokumenta, ali samo izdati od organa Bosne i Hercegovine, odnosno nadležnih organa u BiH - pojasnio je Šantić.

 

Za osobe koje poslije zaključenja Centralnog biračkog spiska steknu biračko pravo, a nisu upisani u izvod iz Centralnog biračkog spiska jer je on zaključen prije 45 dana, mogu da odu na biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i da na taj način glasaju.

 

Predsjednik CIK-a BiH osvrnuo se i na izjave Koalicije „Pod lupom“ koja prati izbore, kazavši da su analizirali sve njihove zahtjeve i da se veliki broj tih zahtjeva odnosi na nadležnost općinskih izbornih komisija.

 

- Ono za što smo mi smatrali, mi smo to uputili općinskim izbornim komisijama prije dvadesetak dana - kazao je Šantić, dodajući da ima i određenih navoda koji su paušalni, neutemeljeni, nemaju činjenica za te tvrdnje, nemaju čak ni dokaza.

 

Pojasnio je da svi koji smatraju da se određene nepravilnosti  dešavaju, a ima elemenata kaznene odgovornosti dužni su, isto kao i CIKBiH,  da ih dostave nadležnim organima na postupanje.

 

Podsjetio je da je prije desetak dana CIKBiH, gdje je bilo indicija da se radi o elementima krivične odgovornosti naročito za glasanje putem pošte, za eventualnu trgovinu biračkim odborima, to uputili nadležnim tužilaštvima.

 

Kazao je da je i jučer potpisao desetak odluka s kompletnom dokumentacijom i to je upućeno Tužilaštvu BiH.

 

- Da bi neko dokazao da je bilo manipulacija u izbornom procesu mora imati činjenice za to, imena ljudi, imena političkih stranaka, a prije svega treba biti osnov u Izbornom zakonu BiH, pravni osnov i predviđena sankcija za takvo eventualno postupanje. Svega toga u ovim opisima od organizacije „Pod lupom“ praktički nema. To su samo tvrdnje koje praktički nemaju uporišta u Izbornom zakonu, eventualno mogu imati elemenata krivične odgovornosti. Uputili smo ih neka i oni isto pošalju kao što mi to radimo - pojasnio je Šantić.

 

Podsjetio je da je više od 3.200.000 upisanih birača u Centralni birački spisak, više od 451 ovjereni  politički subjekat, više od 30 hiljada kandidata.

 

- Otprilike imamo 6.000  ovjerenih posmatrača, negdje oko 300 međunarodnih posmatrača. Imamo  oko 6.000 posmatrača nevladinih organizacija, uključujući tu i određene političke subjekte, ali samo koje je ovjerila Centralna izborna komisija. Znači, CIKBiH oko 6.300 ovjerenih, s tim da će se tome pridružiti vjerovatno više od 60.000 ovjerenih posmatrača od općinskih izbornih komisija, znači od političkih subjekata  - kazao je Šantić, dodajući da je ta cifra oko 70.000 posmatrača.

 

Poručio je posmatračima da budu prisutni na biračkim mjestima od sedam sati ujutro do 19 sati, ali i poslije zatvaranja biračkih mjesta, te da zahtijevaju da sva njihova zapažanja budu upisana u zapisnik o radu biračkog odbora.

 

Šantić je pozvao birače da u što većem broju 2. oktobra izađu na svoje biračko mjesto i zaokruže onu opciju koja im odgovara. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook