Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za poreznu utaju, budžet BiH oštećen za 121.761 KM

Hronika30.09.16, 12:02h

Podignuta optužnica za poreznu utaju, budžet BiH oštećen za 121.761 KM
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi Čičić se tereti da je tokom 2010. godine, kao odgovorna osoba, vlasnik i direktor u pravnom subjektu "Kameleon“ d.o.o. Brčko, počinio utaju PDV-a u iznosu od 121.761,00 KM, za koji je oštetio budžet BiH

 

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za poreznu utaju protiv Branka Čičića, zvanog "Čiča“ i pravnog subjekta "Kameleon“ d.o.o. za trgovinu, promet i usluge Brčko Distrikt, čija je odgovorna osoba i direktor Branko Čičić.



Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi Čičić se tereti da je tokom 2010. godine, kao odgovorna osoba, vlasnik i direktor u pravnom subjektu "Kameleon“ d.o.o. Brčko, počinio utaju PDV-a u iznosu od 121.761,00 KM, za koji je oštetio budžet BiH.



Optuženi se tereti da je tokom 2010. godine, u svojstvu osnivača, direktora i odgovorne osobe u pravnom subjektu "Kameleon“, uz pomoć odgovornih osoba u dvije pravne osobe, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), izvršio fiktivnu kupovinu tri mašine za obradu drveta putem finansijskog lizinga izvršenog od posrednika banke, podnošenjem PDV prijave neistinitog sadržaja, izvršio nezakonit povrat PDV-a u iznosu od 118.900,00 KM, a iznos od oko 3.000 KM iskoristio za pokrivanje ranijeg poreznog duga.



Pravni subjekt "Kameleon“ d.o.o. Brčko Distrikt se tereti da je kao pravna osoba raspolagao protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je korist iste ostvario optuženi Čičić.



Čičić i pravna osoba "Kameleon“ se terete za krivično djelo porezne utaje ili prevare, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook