Poginulo svih 298 putnika i članova posade

Istraga dokazala: Malezijski avion oboren je iznad Ukrajine ruskom raketom

Hronika28.09.16, 14:32h

Istraga dokazala: Malezijski avion oboren je iznad Ukrajine ruskom raketom
Tužitelji su objavili dugo očekivane rezultate istrage o tome ko je odgovoran za rušenje putničkog aviona nad istočnom Ukrajinom 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade

 

Avion Malaysia Airlinesa na letu MH17 oboren je prije dvije godine ruskom raketom Buk ispaljenom iz pobunjeničkog sela na istoku Ukrajine, objavio je u srijedu međunarodni tim istražitelja.


Raketni sistem Buk dovezen je u selo Pervomajsk i iz njega je ispaljena jedna raketa, nakon čega je vraćen u Rusiju, zaključio je Zajednički istražiteljski tim (JIT) predvođen nizozemskim tužiteljima, javila je agencija Reuters.


Tužitelji su objavili dugo očekivane rezultate istrage o tome ko je odgovoran za rušenje putničkog aviona nad istočnom Ukrajinom 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.


Rezultati potkrepljuju ranije indicije da su letjelicu oborili proruski pobunjenici raketom zemlja-zrak tipa Buk, navodi dpa.


Rusija je uporno odbijala te tvrdnje tražeći od istražitelja da u obzir uzmu njene podatke po kojima iza nesreće stoji Ukrajina.

 

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook