Najveći slučaj finansijskog kriminala u postratnoj BiH

Optužnica za 'Bobar banku' uskoro u Sudu BiH: Za 130 miliona KM oštećena država, javna preduzeća, građani

Hronika28.09.16, 13:24h

Optužnica za 'Bobar banku' uskoro u Sudu BiH: Za 130 miliona KM oštećena država, javna preduzeća, građani
Predmet Bobar banka, navode u Tužilaštvu BiH, najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak tužilaštva i agencija za provođenje zakona, u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca


 Tužilaštvo BiH saopćilo je danas da će optužnica u predmetu "Bobar banke" uskoro biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH BiH te da je ona rezultat dugotrajne i temeljite istrage u jednom od najvećih predmeta finansijskog kriminala u BiH. 


Nakon intenzivne istrage, koja je trajala oko 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzročena izravna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, poduzeća i građani.


Iz Tužilaštva navode da optužnica obuhvata veći broj fizičkih osoba koje se terete da su organizirano djelujući počinile kaznena djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i kaznena djela finansijskog kriminala.


-Istragom je utvrđeno, da su putem navedene banke, ciljano plasirani krediti pravnim osobama-članovima Bobar grupe povezanih lica, s nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, uslijed čega su pojedinci kojima su davani krediti, stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva općina i javnih poduzeća, kao i depoziti građana - ističe Tužilaštvo BiH.


Podsjeća da je 20. jula ove godine, u suradnji sa SIPA-om a na prijedlog tužilaštva, Sud BiH blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.


Predmet Bobar banka, navode u Tužilaštvu BiH, najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak tužilaštva i agencija za provođenje zakona, u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca.


U optužnici se predlaže saslušanje više od 100  svjedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna vještačenja.


Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv finansijskog kriminala i pranja novca, s ciljem zaštite bankarskog sistema te platnog i finansijskog sistema Bosne i Hercegovine i finansijske sigurnosti bh. građana.


Predmet Bobar banka je povezan i s drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužiteljstvo BiH radi.


-Nastavljamo borbu protiv finansijskog kriminala i korupcije i naglašavamo da nas u toj borbi ništa ne može zaustaviti - poručuju iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook