Nakon moždanog udara

Tel Aviv: Umro Shimon Peres, bivši izraelski predsjednik i premijer

Hronika28.09.16, 08:51h

Tel Aviv: Umro Shimon Peres, bivši izraelski predsjednik i premijer
Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1994. zajedno s premijerom Yitzhakom Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom za ulogu u postizanju mirovnih sporazuma iz Osla koji su predvidjeli nezavisnu palestinsku državu

 

Nekadašnji izraelski premijer i predsjednik Shimon Peres preminuo je u 93. godini u bolnici u Tel Avivu, dvije sedmice nakon što je doživio moždani udar, objavio je izraelski radio.  

 

Rođen je kao Shimon Persky u Višnjevi, tada u Poljskoj, a danas u Bjelorusiji, da bi kasnije uzeo prezime Peres, što na hebrejskome značio orao. Peres je bio izraelski predsjednik od 2007. do 2014. godine, a prije toga je dvaput obnašao dužnost izraelskog premijera. Godine 1994. je zajedno s palestinskim vođom Jaserom Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uspješnih pregovora u Stockholmu. Po završetku predsjedničkoga mandata utemeljio je i vodio Peresov mirovni centar.

 

Vijest o smrti izazvala je izljeve tuge u zemlji i svijetu za voljenim državnikom.

 

 Peres (93) umro je u snu oko tri ujutro po lokalnom vremenu kazao je dr. Rafi Walden, koji je i Peresov zet za AFP.  Bio je okružen članovima porodice, kazao je izvor blizak bivšem predsjedniku za AFP.

 

Američki predsjednik Barack Obama odmah je odao počast Peresu kao prijatelju koji "nikad nije odustao od mogućnosti postizanja mira".


 "Malo je ljudi s kojima dijelimo ovaj svijet koji mijenjaju tok ljudske povijesti, ne samo svojom ulogom u ljudskim zbivanjima nego zbog toga što šire naše etičke horizonte i sile nas da više od sebe očekujemo", navodi se u Obaminoj izjavi, prenosi Hina.

 

 "Moj prijatelj Shimon bio je jedan od tih ljudi".

 

Bivši predsjednik Bill Clinton, koji je pomogao postizanju mirovnog sporazuma iz Osla u 1990-ima kazao je da je "Bliski istok ostao bez gorljivog zagovornika mira i pomirenja".

 

 "Nikad neću zaboraviti koliko je bio sretan prije 23 godine kad je potpisao mirovni sporazum iz Osla na travnjaku Bijele kuće najavljujući razdoblje nove nade u izraelsko-palestinskim odnosima", naveo je Clinton u saopćenju.

 

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je "duboku tugu, a vođa opozicije Isaac Herzog, predsjednik dugogodišnje Peresove stranke rada kazao je kako će ostati zauvijek upamćen kao ikona izraelske povijesti".

 

Njemački predsjednik Joachim Gauck odao mu je priznanje podsjećajući na njegovu "snažnu volju za napredak mirovnog procesa s Palestincima".

 

 "Shimon Peres obilježio je Izrael kao rijetko koji političar... sa snažnim načelima kad se radilo o izraelskoj sigurnosti i snažnom voljom kad se radilo o unaprjeđenju mirovnog procesa s Palestincima, napisao je Gauck u pismu predsjedniku Reuvenu Rivlinu. "Unatoč zločinima nad njegovom porodicom u holokaustu Shimon Peres pružio je ruku Nijemcima i zbog toga smo mu silno zahvalni", napisao je Gauck.

 

 Peres je obavljao gotovo svaku važnu dužnost u zemlji, služeći po dva mandata kao premijer i predsjednik što je uglavnom ceremonijalna dužnost od 2007. do 2014.

 

 Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1994. zajedno s premijerom Yitzhakom Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom za ulogu u postizanju mirovnih sporazuma iz Osla koji su predvidjeli nezavisnu palestinsku državu.

 

Peres je nastojao biti aktivan unatoč visokim godinama posebno na događajima koje je organizirao Peresov centar za mir.

 

 Rođen u Poljskoj 1923.  Peres je emigrirao u dobi od 11 godina u Palestinu koja je bila pod britanskom upravom.

 

 Pridružio se cionističkom pokretu i upoznao Davida Ben-Guriona koji će postati njegov mentor i prvi izraelski premijer.

 

Peres je sa samo 29 godina postao upravnik tadašnjeg ministarstva odbrane koje se tek stvaralo.

 

Osim njegovih postignuća pred očima javnosti bio je i pokretačka snaga razvoja izraelskog tajnog nuklearnog programa. Peres je jednom priznao da je tajna njegove dugovječnosti bila svakodnevna tjelovježba, umjerena prehrana i jedna ili dvije čaše dobrog vina.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook